Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roman och Marina har båda fått jobb, men språket är fortfarande en begränsning. Hör dem berätta om livet i Sverige i klippet ovan. Foto: Richard Veldre/SVT

Efter åtta månader i Sverige – nu börjar vardagslivet för familjen Trubchanynov från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

De kom till Sverige med bara en resväska. Nu har familjen Trubchanynov jobb, skola och bostad. 

– Jag tänker på kriget varje dag, men att vi har jobb och bostad gör tillvaron enklare, säger Marina Trubchanynova när SVT Väst besöker dem i Uddevalla. 

Det var ingen kö vid det “svenska bordet” när familjen Trubchanynov kom till Lviv i slutet av mars tidigare i år. De hade lämnat sin gård i Andriivna, strax utanför Slovyansk, ett par dagar tidigare. I början av april kom bussen fram till Uddevalla – slutdestinationen för resan till Sverige. 

– Vi hade bara en resväska med oss, vi trodde inte att vi skulle bli borta så länge, säger Marina Trubchanynova. 

”Vi har en bättre framtid här”

Fram tills i oktober bodde de hos sin svenska värdfamilj strax utanför Uddevalla, nu är de nyinflyttade i en av kommunens lägenheter med gångavstånd till centrum.  

Marina Trubchanynova säger att hon skulle vilja återvända till det Ukraina som var innan kriget. Men hon är medveten om att det inte finns kvar. 

– Ibland längtar jag hem, men jag inser att mina barn har en bättre framtid här.

SVT Nyheter Väst har fått följa familjen Trubchanynov under hösten och i nästa del med dem kommer ni att få se hur barnen har det i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.