Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anneli Lillmaa var med och startade den ideella föreningen ”Ukrainas vänner” som både hjälper ukrainare i Uddevalla och i hemlandet. Hör henne berätta om arbetet i klippet ovan. Foto: Lisa Johansson/SVT

Anneli har ordnat jobb åt nästan alla ukrainare i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

I Uddevalla har nästan alla ukrainska flyktingar jobb. Uddevallabon Anneli Lillmaa har lagt all sin lediga tid på att förmedla kontakter för att få ut dem på arbetsmarknaden.

– Det blir bättre när jag hjälper till, säger hon. 

Anneli Lillmaas engagemang började samtidigt som Ryssland invaderade Ukraina. Eftersom hon växt upp i Estland, som styrdes under dåvarande Sovjetunionen fram till 1991, fanns en stark sympati med ukrainarna hos henne. Först demonstrerade hon. När de första bussarna med flyktingar sedan kom till Uddevalla hjälpte hon till att hitta bostad och värdfamiljer. Nästa steg blev jobben. 

I Uddevalla finns idag 169 personer med Ukrainskt medborgarskap registrerade, 92 av dem är i arbetsför ålder – mellan 20 och 64 år gamla. Enligt Anneli Lillmaa har nästan alla av dem ett jobb, som hon förmedlat. Framförallt vet hon vilka individer som hon inte kunnat hjälpa än. 

Svårare under hösten

Hennes erfarenhet är att svenska arbetsgivare varit positivt inställda till ukrainsk arbetskraft. Men hon upplever att det börjar gå trögare. Säsongsjobben utmed kusten finns inte kvar och på grund av det ekonomiska läget ser hon att flera privatpersoner säger upp städtjänster som varit en annan stor arbetskälla. 

– Den dåliga ekonomin kommer slå mot dem som redan står långt nere, säger hon.

SVT följer familj

SVT Nyheter Väst har fått följa familjen Trubchanynov som bor i Uddevalla under hösten och i nästa del med dem kommer ni att få se hur barnen har det i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.