Två nämndemän lämnar Hovrätten för västra Sverige efter den uppmärksammade snippa-domen. Arkivbild. Foto: SVT

Efter snippa-fallet: Två nämndemän lämnar hovrätten för västra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Två nämndemän har sagt upp sig från hovrätten för västra Sverige, uppger P4 Göteborg.

Enligt radiokanalen ska det här ha skett efter den uppmärksammade domen där en man som stod åtalad för våldtäkt mot barn friades.

Det var i förra veckan som den friande domen kom. En 50-årig man stod åtalad för att ha våldtagit en 10-årig flicka. Och trots att det var styrkt att mannen tagit på och i flickans snippa friades han av hovrätten.

Domstolen skrev att det varit otydligt vad flickan menat med ordet ”snippa” i de polisförhör som spelades upp i rätten. De hänvisade i stället till Svensk ordboks beskrivning av ordet som ”kvinnans yttre könsorgan”.

Kritik mot snippan-dom

Domen har lett till en kritikstorm medan företrädare för hovrätten sagt att de inte hade möjlighet att agera på något annat sätt.

Beslut togs efter samtal

De båda nämndemännen deltog i beslutet och företräder Socialdemokraterna. 

Mattias Jonsson (S) som är distriktsordförande i Göteborg tycker att de gör rätt som avsäger sig sina uppdrag. 

– Vi har haft samtal med dem och båda har själva kommit fram till det här. Jag tycker att det är ett klokt beslut och jag tycker att det finns goda skäl att domen uppmärksammas, säger han.

SVT söker nämndemännen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot snippan-dom

Mer i ämnet