Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Svelid, har fått stor spridning på sin hashtag #jagvetvadensnippaär, efter hovrättens kritiserade fall – där oklarheter kring vad en tioårig flicka menade med ordet snippa friade den anklagade mannen. Foto: SVT

Initiativtagare till internetuppropet: ”Det här var katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Hashtaggen #jagvetvadensnippaär fick stor spridning efter hovrättens uppmärksammade fall, där en man i 50-årsåldern friades från anklagelserna om barnvåldtäkt – eftersom det rådde osäkerhet om vad ordet ”snippa” betyder.

– Jag ville såklart stötta den här flickan med familj, säger initiativtagande Caroline Svelid till SVT.

Caroline Svelid, har fått stor spridning på sin hashtag #jagvetvadensnippaär, efter hovrättens kritiserade fall – där oklarheter kring vad en tioårig flicka menade med ordet snippa friade den anklagade mannen.

Vill stötta

Inlägget har fått enorm spridning på sociala medier och enligt Carolina Svelid var tanken att stötta flickan och hennes familj men också att protestera mot hur fallet skötts. 

Kritik mot snippan-dom

– Nu vet jag inte hur familjen känner, men min första tanke var att det här känns som ett ytterligare övergrepp. Att mannen först blir dömd i tingsrätten, de går på tingsrättens linje förutom att de då hakar upp sig på det här ordet och väljer att fria mannen helt, säger hon till SVT.

Sett annorlunda ut

Caroline Svelid är även frågande till om hanteringen hade sett annorlunda ut om fallet rört en annan kroppsdel än just en flickas snippa.

– Om det hade varit en pojke som hade berättat att han hade fått ett finger i stjärten, hade man då ifrågasatt om fingret låg mellan skinkorna eller vad han menar med stjärten? Den diskussionen hade aldrig hänt, säger Caroline Svelid i SVT:s Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot snippan-dom

Mer i ämnet