Foto: TT

Efter torkan – kris väntar för grisbönderna

Publicerad

Efter den torra sommaren höjs nu röster som varnar för situationen för Sveriges grisbönder. Mycket höga spannmålspriser riskerar att slå hårt mot uppfödarna och risken finns att det kommer blir brist på svenskt griskött i kyldisken i framtiden.

– Det har inte pratats så mycket om grisbönderna men där är det en akut situation, för det finns inget spannmål, säger Tommy Ögren vd på Skövde slakteri.

För att föda upp grisar behövs spannmål och den torra sommaren har slagit hårt mot skörden. Enligt Lantmännen väntas skörden av spannmål, oljeväxter, trindsäd och ärtor bli runt 35 procent lägre jämfört med femårssnittet.

Rekordvärme 2018

– Jag har hållit på med detta i nästan 30 år och jag har inte varit med om en sådan extrem minskning, säger Mikael Jeppsson som är chef för spannmålsenheten vid Lantmännen.

”Miljonförluster”

Skördarna har även varit dåliga i stora delar av Europa vilket gör att priset nu skjuter i höjden. För en grisbonde utgörs runt 55 procent av kostnaden för en gris av foder, så en kraftig ökning kan få allvarliga konsekvenser.

– Vi kan stå inför en ganska stor kris. Vi pratar om miljonförluster för enskilda gårdar. Det kommer att innebära att uppfödarna avstår från att köpa in smågrisar och då kan det bli brist på griskött i butikerna så småningom, säger Margareta Åberg som är expert på grisfrågor på LRF.

Hoppas på krisstöd eller högre priser

Nu hoppas många grisuppfödare att även de ska få ta del av regeringens nationella krisstöd efter torkan. Konkurrensen i branschen är stenhård och priset på griskött har pressats ner de senaste tio åren. Enligt såväl LRF som Tommy Ögren på Skövde slakteri hade något krisstöd inte behövts om priserna höjdes till gamla nivåer.

– Skulle vi får 2009 års priser på skinkan, då hade vi kunnat betala grisbönderna och lösa situationen. Så mycket skiljer sig priserna idag mot hur det var då, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet