Några dagar efter att boende på Granåsgården i Bengtsfors fått sin första dos av coronavaccinet insjuknade flera av dem i covid-19. Foto: Privat

Efter vaccinering – coronasmitta sprids på äldreboende i Bengtsfors

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de boende på Granåsgården i Bengtsfors har insjuknat i covid-19 – bara några dagar efter att hela äldreboendet fått coronavaccin.

– Det är maximal otur, nu när vi var så nära, säger Anna Sandström, webbstrateg i Bengtfors kommun.

Det var i torsdags som 56 av de 60 personerna som bor på det särskilda boendet fick sin första dos av coronavaccinet. Två dagar senare konstaterades att en av de boende var sjuk i covid-19. Nu har även flera andra på boendet insjuknat.

– Det känns verkligen jättetråkigt. Vi trodde att vi skulle klara det här nu när vaccinet är så nära. Det här är första gången vi får in smitta på boendet. Marginalen var helt enkelt inte på vår sida, säger Anna Sandström.

Coronaviruset i Västsverige

Anhöriga informerade

Hur många som insjuknat vill boendet inte gå ut med, men de har informerat anhöriga om den uppkomna situationen. Hittills är det bara en avdelning, med 16 boende, som fått positiva provsvar för covid-19 och för att undvika ytterligare smittspridning har hela avdelningen isolerats.

– Vi gör allt vi kan för att hindra att det sprids mer. Vi har separata städrutiner, matrutiner och ser till att personalen inte korsar avdelningar. Lyckligtvis har ingen blivit svårt sjuk än, säger Anna Sandström.

För att skapa trygghet bland de boende och avlasta de anställda har man även tillsatt extra personal. Boendet har även varit i kontakt med Smittskydd Västra Götaland som hjälper till med smittspårning och fortsatt provtagning av personal och boende.

– Det vi har fått till oss är att det inte ska ha kommit in smitta under vaccineringen, säger Anna Sandström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet