Det var i slutet av juli som ett tjugotal personer i Uddevalla sökte vård för akuta magsmärtor och blodiga diarréer. Analyser visade sig att det rörde sig om tarmbakterien ehec. Det visade sig också att personer i andra delar av södra och mellersta Sverige drabbats.
Ett intensivt kartläggningsarbete drog igång för att hitta smittkällan, men hittills har man inte nått något resultat.
– Det är en komplicerad utredning som försvåras av att det tar lång tid från smitta till att man insjuknar. Och ytterligare ett par dagar till dess att ehec-smittan kan fastställas. På den tiden har eventuella misstänkta livsmedel förbrukats, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.
Livsmedel kan vara smittkällan
Ehec är en bakterie som finns naturligt i tarmsystemen hos nötkreatur, och enligt Leif Dotevall är det troligen ett livsmedel som är smittkällan bakom det nationella utbrottet. Samtidigt konstaterar han att utbrottet nu vara på väg att klinga av i Västsverige.
– Vi hade en kulmen i slutet av juni. Nu ser vi få nya fall, så vi tror inte att det finns någon pågående spridning.
De fall som konstateras nu handlar ofta om anhöriga till personer som smittats, och som haft bakterien utan att ha några symtom. Men att det rör sig om en allvarlig infektion råder det ingen tvekan om. I Västra Götaland har två personer utöver magbesvär drabbats av njursvikt.
– De kommer att behöva dialys under en period, men troligen kommer de inte få bestående men, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.