Den variant av ehec som just nu sprids i Sverige leder ofta till blodiga diarréer. Foto: TT

Ehec-utbrott på väg att klinga av i Västsverige

Publicerad

Ett tjugotal västsvenskar har insjuknat och lika många tros ha drabbats av den ilskna tarmbakterien ehec under sensommaren. Men nu kan spridningen ha upphört.

– Vi ser få nya fall, men faran är ändå inte över, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall på Västra Götalandsregionen.

Det var i slutet av juli som ett tjugotal personer i Uddevalla sökte vård för akuta magsmärtor och blodiga diarréer. Analyser visade sig att det rörde sig om tarmbakterien ehec. Det visade sig också att personer i andra delar av södra och mellersta Sverige drabbats.

Ett intensivt kartläggningsarbete drog igång för att hitta smittkällan, men hittills har man inte nått något resultat.

– Det är en komplicerad utredning som försvåras av att det tar lång tid från smitta till att man insjuknar. Och ytterligare ett par dagar till dess att ehec-smittan kan fastställas. På den tiden har eventuella misstänkta livsmedel förbrukats, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

Livsmedel kan vara smittkällan

Ehec är en bakterie som finns naturligt i tarmsystemen hos nötkreatur, och enligt Leif Dotevall är det troligen ett livsmedel som är smittkällan bakom det nationella utbrottet. Samtidigt konstaterar han att utbrottet nu vara på väg att klinga av i Västsverige.

– Vi hade en kulmen i slutet av juni. Nu ser vi få nya fall, så vi tror inte att det finns någon pågående spridning.

De fall som konstateras nu handlar ofta om anhöriga till personer som smittats, och som haft bakterien utan att ha några symtom. Men att det rör sig om en allvarlig infektion råder det ingen tvekan om. I Västra Götaland har två personer utöver magbesvär drabbats av njursvikt.

– De kommer att behöva dialys under en period, men troligen kommer de inte få bestående men, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.