Brandet bröt ut i idrottshallen på Ekhagsskolan i Dals Långed sent på torsdagskvällen. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Kommunen: ”Utgår från att vi inte kan hålla lektioner till veckan”

Uppdaterad
Publicerad

Ekhagsskolan kommer att vara stängd även på måndagen. Det beslutade kommunen på ett krismöte under fredagsnatten.

– Vi vill aldrig gå på någon annan skola, säger Aya Alsweidan, 10, som går på skolan.

Ekhagsskolan i Dals Långed är en av fyra grundskolor i Bengtsfors kommun. Skolan har ungefär 230 elever upp till årskurs fem, med många elever som åker från Billingsfors, ett par kilometer från Dals Långed.

– Skolan är stängd i dag och kommer att vara stängd även på måndag, därefter kommer vi att kunna fatta beslut om hur vi ska gå vidare. Vi kan inte säga hur det kommer se ut då, eftersom det fortfarande brinner, säger Sofia Magnusson, kommunikationssamordnare vid Bengtsfors kommun.

Christian Rådén på Bengtsfors räddningstjänst berättar för SVT Nyheter Väst att han har goda förhoppningar om att eleverna kan använda skolbyggnaden och förskolebyggnaden, som är helt oskadda, till veckan.

På fredagsförmiddagen jobbade räddningstjänsten parallellt med saneringsarbete och släckningsarbete vid idrottshallen.

”Världens bästa skola”

Polisen har efter händelsen inlett en förundersökning gällande mordbrand, för att kunna utreda vad det är som ligger bakom branden.

– Det här är jättetråkigt. Men det är skönt att ingen person har skadats. Det hade kunnat vara mycket värre. Det hade kunnat ske på dagtid när eleverna var i skolan, men nu inträffade det så att skolan hann informera elevernas föräldrar om det och vi har helgen på oss att fundera på hur vi ska lösa det här, säger hon.

Systrarna och eleverna Alaa Alsweidan, 8, och Aya Alsweidan, 10, har körts till skolan av sin pappa för att se hur det ser ut vid skolan.

– Vi vill aldrig gå på någon annan skola, säger Aya Alsweidan.

– Det är världens bästa skola. Vi får alltid glass, fyller Alaa Alsweidan i.

Systrarna hoppas att branden stannar i gymnastiksalen så att de får komma tillbaka till skolan.

Systrarna och eleverna Alaa Alsweidan, 8, och Aya Alsweidan, 10, har körts till skolan av sin pappa för att se hur det ser ut vid skolan. Foto: SVT

Stabsmöte hela natten

Branden har under dagen blivit ett stort samtalsämne i Dals Långed och Bengtfors.

Sofia Magnusson berättar att hon under hela natten har suttit i stabsmöte med kommunen.

– Vi utgår ifrån att vi inte kommer att kunna hålla lektioner i skolan till veckan, det kommer säkerligen att ta sin tid det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.