Skråmos barn fördes från Al-Hol lägret i nordöstra Syrien till Erbil i Irak. Där befinner de sig nu tillsammans med morfar Patricio Galvez. Foto: SVT/TT

Ekot erfar: Göteborg tar hand om Skråmos barn

Uppdaterad
Publicerad

IS-terroristen Michael Skråmos sju föräldralösa barn hamnar i Göteborg, erfar Sveriges Radio Ekot.
I irakiska Erbil befinner sig Patricio Galvez, Michael Skråmos svärfar och barnens morfar, tillsammans med de sju barnen.
– Nej jag har inte hört någonting, säger han till SVT Nyheter Väst.

Enligt uppgifter till Ekot kommer Michael Skråmos sju barn att tas om hand av Göteborgs stad när de anländer till Sverige.

Att barnen kommer hamna i Göteborg är också sannolikt eftersom det följer praxis att barn som återförs till Sverige hamnar i den kommun som de senast varit folkbokförda i, enligt Ekot.

Barnen finns i dag i Erbil i Irak tillsammans med sin morfar Patricio Galvez. Tidigare har de befunnit sig i fånglägret al-Hol i Syrien och levt under svåra förhållanden.

Patricio Galvez säger till SVT Nyheter Väst under torsdagkvällen att han inte fått några uppgifter om att det skulle stå klart att Göteborgs stad kommer att ta emot barnen.

– Nej, jag har inte hört någonting. Jag väntar just nu på information från konsulatet här nere om när vi kan få resehandlingarna, säger han.

Göteborgs stad uttalar sig inte om specifika fall

Representanter från socialtjänsten Göteborgs stad vill inte uttala sig om enskilda fall.

– Vi är vana att ta emot barn från krigshärjade områden, säger Ing-Marie Larsson, sektorchef på socialförvaltningen i östra Göteborg.

Av de sju barnen är det fyra som har bott i Sverige. De tre yngsta barnen är födda i Syrien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer