Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är framförallt den stora pojken som visar starka tecken på trauma, säger morfar Patricio Galvez om att återförenas med IS-terroristen Michael Skråmos barn. Foto: Pernilla Edholm

Patricio Galvez: ”Har försökt ge dem kärlek”

Uppdaterad
Publicerad
Efter en månad av oviss väntan i irakiska Erbil kunde Patricio Galvez till slut återförenas med sina sju föräldralösa barnbarn. För SVT Nyheters utsända berättar morfadern om den första natten tillsammans med barnen.

– De har sovit bra men den lille vaknar ganska ofta, så jag själv har inte sovit så mycket. Kanske var det ett misstag att ge dem alla leksaker jag samlat ihop på en gång – de blev som galna, säger Patricio Galvez när han träffar SVT i hotellets frukostmatsal.

Han berättar att de barn som ville fick ta ett bad eller en dusch, men att de som inte ville slapp. Hans egen bedömning är att barnbarnen mår relativt bra, trots att förhållandena i lägret al-Hol varit svåra med begränsad tillgång på mat och omvårdnad.

Under onsdagen ska han ta dem till sjukhus i Erbil för undersökning. Patricio Galvez tror att just hans barnbarn tack vare uppmärksamheten blivit specialbehandlade jämfört med andra barn i lägret.

Ska identifieras

– Det är framför allt den stora pojken som visar starka tecken på trauma. Jag vill ta hand om honom först och ta hjälp av specialister. De andra är så pass små att de klarat sig ganska bra.

Nu börjar väntan på resehandlingar åt barnen, så att de så småningom ska kunna åka till Sverige tillsammans. Eftersom de tre yngsta barnbarnen är födda i Syrien, under den tid de nu döda föräldrarna var aktiva i terrorsekten IS, måste de identifieras.

– Jag vet inte hur det ska gå till att identifiera dem, om det sker med dna. Det enda jag kan säga är att jag är säker på att det är min dotters barn. Men om jag skulle råka få med mig “fel” barn så finns det ju dokumenterat så att alla vet att det är jag som tagit det. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet