Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
UD:s presschef om arbetet kring barnen Skråmo

UD om arbetet med att få ut barnen Skråmo

Uppdaterad
Publicerad

Det tog drygt en månad, men till slut kunde den norsksvenske IS-terroristens sju barn lämna lägret al-Hol i Syrien. Enligt Patric Nilsson på UD har arbetet med att få ut dem varit svårt.

– Det har varit intensivt arbete under lång tid för att på bästa sätt kunna hjälpa barnen. Det har varit varit komplexa förhandlingar med många inblandade parter, bland annat det kurdiska självstyret i Syrien. Men nu kan vi konstatera att barnen är i säkerhet och vi gör vårt bästa för att fortsätta hjälpa dem, säger Patric Nilsson på UD:s presstjänst.

De sju barnen Skråmo befinner sig nu med sin morfar Patricio Galvez i Erbil, en stad i den kurdiska delen av Irak där den svenska ambassaden har ett kansli. Enligt Patric Nilsson har personalen på plats nu tät kontakt med morfadern för att ta reda på vilka behov som finns.

Kan ta tid

Patric Nilsson vill inte spekulera kring när barnen kan komma till Sverige, men vädjar om förståelse för att det kan komma att ta tid.

– Det handlar om att hitta långsiktiga lösningar för barnen på ett rättssäkert sätt. Då krävs samordning mellan flera myndigheter i Sverige och även mellan departement inom regeringskansliet. Dessutom är internationella aktörer och andra länder inblandade.

Det finns uppgifter om att ytterligare 60-80 barn med svensk anknytning finns kvar i lägret  – stämmer det?

– Jag har har hört dessa siffror, som jag inte vill kommentera. Varje fall är individuellt och det är bättre att utgå från det i stället för att spekulera om antal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet