Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Michael Skråmos barn kunde återförenas med sin morfar Patricio Galvez på ett hotell i staden Erbil i de kurdiska delarna i Irak. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Privat

IS-terroristen Michael Skråmos barn i Irak: ”Måste identifieras”

Uppdaterad
Publicerad
De sju barnen till den norsksvenske IS-terroristen Michael Skråmo har nu återförenats med sin morfar efter att förts över gränsen till Irak.
– Det utspelades glädjescener när de efter många timmars färd kom hit från lägret al-Hol, berättar SVT:s utsända Tomas Thorén.

Lättnad och intensiv glädje. Det är de känslor som präglade tisdagskvällen då IS-terroristen Michael Skråmos barn kunde återförenas med sin morfar Patricio Galvez på ett hotell i staden Erbil i de kurdiska delarna i Irak, där han väntat på dem i nästan en månad.

– Patricio Galvez gick runt här i lobbyn med sitt minsta barnbarn, som är ett år, och berättade för journalister om hur glad och lättad han var.

Ska identifieras

Enligt uppgift har det under lång tid pågått samtal om de sju barnen mellan svenska myndigheter, irakiska kurder och administrationen för det kurdiska självstyret i Syrien. Samtal som slut ledde till att barnen kunde föras över gränsen till Irak. Nu väntas de få svenska resehandlingar och under tiden sjukvård innan de kan resa vidare till Sverige.

Fyra av barnen är födda i Sverige medan de tre yngsta är födda i Syrien, under den tid båda föräldrarna var aktiva i terrorsekten IS.

– De måste nu identifieras som svenska medborgare, en process som väntas ta minst en vecka. Under tiden ska de bland annat undersökas på sjukhus, säger Tomas Thorén.

”Mår efter omständigheterna bra”

I tidigare rapportering har det framgått att de sju barnen Skråmo varit undernärda efter tiden då deras nu döda föräldrar tvingade dem vara med under slutstriderna i IS sista fäste Baghouz, där det varken fanns mat eller sjukvård. Därefter hamnade de som föräldralösa under svåra förhållanden i lägret al-Hol.

Enligt morfadern Patricio Galvez, som senast träffade barnen i början av april, mår de efter omständigheterna bra.

Ytterligare 60-80 barn med svensk anknytning befinner sig fortfarande i lägret al-Hol. Svenska myndigheter säger i nuläget inte mycket mer än att de arbetar för att barnen ska få det så bra som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet