Birgitta Sandström Barac, rektor på Internationella skolan i Göteborg förklarar varför man fortfarande håller stängt. Foto: SVT

Skola fortsatt stängd efter skolhot – trots att faran är avblåst

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 800 elever på internationella skolan i Göteborg hålls fortsatt kvar hemma efter dödshotet mot skolan under söndagsmorgonen.

– Det gör vi för att eleverna ska få bearbeta det här ordentligt, säger Birgitta Sandström Barac, rektor på internationella skolan i Göteborg.

Det var under söndagsmorgonen som ett anonymt hot publicerades på instagram. Ett hot som riktade sig mot eleverna på internationella skolan, ISGR, i centrala Göteborg.

Enligt polisen så kunde dödshotet spåras till ett konto som tillhör en 13-årig flicka. Hon misstänks nu för olaga hot mot grupp och förhördes av polisen under måndagen.

Tog hotet på allvar

– Vi tog det här hotet på allvar då det kunde tolkas som pl

Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef i Göteborg city. Foto: SVT

aner på ett våldsdåd mot den aktuella skolan, säger Teodor Smedius, lokalområdeschef i Göteborg city till SVT Nyheter Väst.

Enligt honom har de arbetat med flera spår under förundersökningen och det ledde till att den misstänkta 13-åringen kunde identifieras. Det har också gjorts en del tekniska beslag och utredningen fortsätter.

– Vår bedömning är att det inte finns någon risk att hoten kommer att sättas i verket, säger han.

Ingen risk för eleverna

Trots att den 13-åriga flickan avslöjats som misstänkt för att ligga bakom det anonyma hotet och att polisen bedömer att det inte finns någon risk för eleverna så har rektorn för internationella skolan beslutat att de drygt 800 eleverna ska fortsätta vara hemma från skolan.

– Vi håller distansundervisning fram tills på torsdag, vilket vi informerade om på ett möte i går, säger Birgitta Sandström Barac, rektor på internationella skolan till SVT Nyheter Väst.

Varför gör ni det om det inte finns något hot mot skolan längre?

– Det gör vi för att eleverna ska hinna bearbeta det här ordentligt och för att de ska få en god återgång till studierna. Vi garanterar att det absolut inte finns något hot mot skolan.

Finns det inte en risk att det här förstoras upp om ni fortsätter hålla skolan stängd för eleverna?

– Nej, det tror jag inte. Det blir signaler på att vi tagit allvarligt på detta och personalen behöver vara förberedda för att kunna möta tankar och eventuella rädslor på bästa sätt, säger Birgitta Sandström Barac.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.