Fi-politikern Marielle Alvdal vill ge eleverna en röst i politiken • Mats Granberg (S) är tveksam till förslaget. Foto: SVT/TT

Elevernas förslag: Stoppa nötkött i skolan

Uppdaterad
Publicerad

En sjätteklass i Strömstad har föreslagit för politikerna att man ska slopa nötkött i skolan helt. Nu utreds frågan av politikerna.

I våras kom en sjätteklass på Odelsbergsskolan i Strömstad in med en skrivelse till kommunfullmäktige. De uppmanade kommunen att tänka på miljön – i alla beslut som tas. En av punkterna som de radade upp var just frågan om att slopa nötkött från skolmatsedeln. Den idén tyckte Feministiskt initiativ var bra, och har nu lagt en politisk motion i frågan.

– Det är ett sätt att respektera eleverna och ge en röst åt dem, säger Marielle Alvdal (Fi).

Hon framhåller att det viktiga i frågan om slopat nötkött är miljöaspekten och att partiet driver frågan i hopp om att minska köttkonsumtionen. Marielle Alvdal menar att det är nötkött som har störst miljöpåverkan.

– Vi måste få ner köttkonsumtionen. Nötkött är den största miljöboven om man jämför med andra köttsorter, förklarar hon.

Men om barnen vill äta nötkött då?

– Det serveras nötkött i snitt bara en gång i veckan i skolan. Sedan kan de ju äta kött hemma.

(S) tveksamma till förslag

Mats Granberg (S), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, är tveksam till förslaget och ser inte någon orsak till att man borde slopa nötkött helt och hållet.

– Jag blir lite överraskad. Ska man sluta äta fisk också? Det är lite drastiskt att säga att vi ska sluta med nötkött, säger han. 

Han förklarar att Socialdemokraterna inte kommer att bifalla motionen om det skulle bli en omröstning i kommunstyrelsen. Förslaget är just nu ute på remiss. Bland annat ska barn- och utbildningsnämnden ge sin syn på saken.

Om vi ska ha ett öppet landskap så finns ju jordbruket där. Ska vi då slänga bort köttet? Man kan ju köpa närproducerat, säger Mats Granberg.

”Barn vill ha kött”

Han menar också att barnen är vana vid att äta nötkött, och att det skulle bli en alltför stor omställning.

– Jag tror att barnen vill ha kött. De äter ju köttgrytor och annat som de tycker är gott. Jag tycker att nötköttet har sin plats i den svenska matlagningen.

Men det var ju en skolklass som själva kom med idén?

– Jo men min uppfattning är ändå att om man skulle säga att nu är det stopp på nötkött i skolan så skulle föräldrar och elever reagera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur kan man göra ett medvetet val i köttdisken för att värna om planeten? Foto: Markus Ljungholm/SVT, TT

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet