Ett ögonvittnes bilder på svartklädda personer som tänder eld på bilar och sedan springer från platsen. Foto: Läsarbild

En person begärs häktad och en släpps efter bilbränderna

Uppdaterad
Publicerad

En person som är på sannolika skäl misstänkt för mordbrand och våldsamt upplopp begärs häktad, det beslutade åklagaren i dag.

Två män, 19 och 20 år gamla, har suttit anhållna skäligen misstänkta för mordbrand och våldsamt upplopp, en har i dag begärts häktad.

– Jag har skrivit en framställan till häktning gällande en person och en annan har släppts ut. Det är 20-åringen som begärs häktad, säger Mats Ihlbom, kammaråklagare och förundersökningsledare.

Bilbränder i Västsverige

Varför begär du honom häktad?

– Jag anser att han är på sannolika skäl misstänkt.

19-åringen är fortsatt misstänkt även om han har släppts.

– För 19-åringen så når bevisningen inte upp till sannolika skäl, det är ett krav för att begära någon häktad.

Tredje misstänkt i Turkiet

En tredje person är anhållen, men i sin utevaro då han befinner sig i den turkiska polisens förvar. Arbetet går vidare gällande bilbränderna på flera håll.

– Det som händer härnäst är väl att det under morgondagen blir en häktningsförhandling beträffande 20-åringen. I övrigt jobbar vi på med utredningen på bred front.

Brann under måndagskvällen

Det var vid 21-tiden under måndagskvällen som larmen började komma in till polisen om bilbränder och totalt sattes ett 100-tal bilar i brand i Västsverige under kvällen och natten – attacker som polisen tror samordnats via sociala medier. Polisen har genomfört flera gripanden och hållit flera förhör efter bilbränderna.

Bilar sattes i brand i Hjällbo, vid Frölunda torg, i Tynnered och Gårdsten i Göteborg, samt i Trollhättan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Västsverige

Mer i ämnet