En person skjuten till döds i Lövgärdet Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

En person skjuten till döds i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En person har blivit ihjälskjuten i Lövgärdet i Göteborg. Enligt polisen var det två maskerade gärningsmän som öppnade eld. Flera skolungdomar blev vittnen till händelsen.

Vid 09-tiden larmades polisen i Göteborg till Lövgärdet efter en skottlossning. När polis kom till platsen kunde man konstatera att en person blivit ihjälskjuten.

– Det ska vara två personer som är skyttar och en tredje som satt i en bil som sedan användes som flyktbil, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen i Götebog.

Enligt polisen ska flera personer har blivit vittnen till händelsen.

– Det är bland annat skolungdomar som bevittnat detta – och många andra också, säger Thomas Fuxborg.

Läs också: Vittnet: Jag hörde sex-sju skott

Polisen har inlett en stor insats i området. Bland annat är polishelikoptern larmad och vittnesförhör hålls på platsen.

– Vi håller på för fullt, konstaterar Fuxborg.

Polisen tror sig ha identifierat den avlidne som en man i 30-årsåldern som är hemmahörande i närområdet. I övrigt vill man inte kommentera den avlidnes person.

En förundersökning om mord är inledd. Platsen för händelsen, där fynd av hylsor gjorts, har spärrats av för en teknisk undersökning.

Elever hålls inne

På Lövgärdesskolan, med omkring 380 elever, har ledningen vidtagit åtgärder då skjutningen ägde rum precis utanför skolan. Dörrarna är nu låsta.

– Man har gjort en inrymning, man håller barnen inomhus, säger Marie Åhman, kommunikationschef vid stadsdelförvaltningen i Angered.

Skolan har också försäkrat sig om att ingen obehörig kan komma in. Personal har även ringt runt till de sjukanmälda eleverna för att försäkra sig om att de är hemma. Hela stadsdelens krisstödsfunktion är aktiverad.

– Vi tillkallar vårt krisstödsteam och våra fältasstistenter.

Mataffär stängd hela dagen

Anställda på matbutiken Willys i Lövgärdet skulle precis öppna när skjutningen ägde rum

– Ingen av oss såg skottlossningen men började höra skrik utanför, då beslutade jag att omedelbart stänga butiken för personalens skull, säger butikschefen Per Jakobsson.

Mataffären kommer nu att hålla stängt resten av dagen.

– Det är fokus på säkerhet och trygghet. Vi öppnar inte dörrarna förrän personal tycker det känns okej.

Pågående gängkonflikter i Göteborg

Göteborg har de senaste åren varit drabbat av flera pågående gängkonflikter. Sedan 2013 har det rapporterats cirka 200 skottlossningar och 26 personer har skjutits ihjäl. Men detta är första gången i år som en person blivit ihjälskjuten i staden.

I höstas sköts en man i 25-årsåldern till döds i Lövgärdet. Mannen hittades av några killar som varit i en klubblokal vid fotbollsplanen i området. Två personer sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för det mordet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lärarmordet i Lövgärdet

Mer i ämnet