På platsen där en man mördades på torsdagsmorgonen i Lövgärdet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skjutne mannen arbetade på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Den person som blev ihjälskjuten arbetade på skolan precis vid platsen.
– Det är oacceptabelt och fruktansvärt, säger Ali Moeeni Taghavi (S), ordförande i stadsdelsnämnden.

På torsdagsförmiddagen blev en man skjuten av två maskerade gärningsmän alldeles utanför Lövgärdesskolan i Göteborg. Flera skolungdomar blev vittnen till det brutala mordet.

Enligt stadsdelsnämndens ordförande Ali Moeeni Taghavi (S), arbetade den ihjälskjutne mannen på skolan.

– Jag har varit här hela morgonen. Barnen, ungdomarna, personalen – alla är nedstämda, säger han.

”Ska inte springa runt gangsters”

Så fort han fick beskedet om dödsskjutningen ställde han in sina planerade möten och begav sig till skolan.

– De följde sina rutiner och stängde dörrarna och samlade personal och barn på en säker plats. Nu när det lugnat ner sig har man börjat skicka hem ungarna, säger han fortsätter:

– Det är oacceptabelt och fruktansvärt det som hänt. Det här måste försvinna. Det kan inte vara så att det ska springa runt gangsters överallt.

Läs också: Vittnet: Jag hörde sex-sju skott

På eftermiddagen meddelade polisen att man fortfarande inte gripit någon misstänkt för brottet. Däremot är en person hämtad av polisen för förhör. Den tekniska undersökningen kring den bil där offret anträffades har avslutats och avspärrningarna hävts.

På Lövgärdesskolan hålls verksamheten fortsatt igång under torsdagen.

– Vi kommer inte att stänga igen på grund av det som hänt. Skoldagen fortsätter och vi kommer att hålla öppet som vanligt även i morgon. Men vi arbetar just nu operativt med att ge lärare, elever och annan personal psykosocialt stöd med anledning av det som hänt, säger Marie Åman, kommunikationschef på Stadsdelsförvaltningen i Angered.

Fritidsgården öppen hela kvällen

Både skolan och fritidsgården kommer hålla öppet under kvällen för allmänheten. Då kommer personal från Angereds stadsdelsförvaltning finnas på plats.

– Det som inträffat är oerhört tragiskt. Våra tankar går först och främst till offrets familj. Eftersom det har drabbat en medarbetare, så berörs ju även kollegor, säger Rickard Ernebäck, tf stadsdelsdirektör, i ett pressmeddelande.

Polisen har avslutat på platsen

Vid 16-tiden uppgav polisen att dödsskjutningen mer har gått över till utredningsläge, men det är fortfarande många poliser som arbetar med händelsen.

– Avspärrningar och sånt är hävda och vi har avslutat på plasten där, säger Peter Adlersson, presstalesperson hos polisen. Ingen misstänkt i ärendet, ingen gripen utan nu jobbas det för  fullt för att få fram något motiv och någon misstänkt i det här.

Polisen arbetar inte på något speciellt sätt med tanke på att skjutningen skedde nära en skola utan hänvisar istället till de insatser som Göteborgs stad gör under dagen och kvällen på platsen.

– Vi har ju närvaro i området såklart, säger Peter Adlersson på polisen. Det är ju  många som blir oroliga när sånt händer och då finns vi på platsen då så man kan prata med oss.  Sen vet jag inte hur det blir imorgon, ibland brukar vi sätta ut vårt mobila poliskontor på sådana här platser för att verka trygghetsskapande och om folk  vill komma och prata eller lämna tips, men det vet jag inte än. Det får vi besked om imorgonbitti i så fall.

Finns det någon hotbild mot skolan?

– Inte vad jag känner till.

De senaste åren har en rad mord och andra grova brott kopplats till kriminella gäng i Göteborg.

Några exempel från de senaste åren:

  • 30 april 2011: En man som varit ledande i ett gäng sköts ihjäl på en gata i Vasastaden.
  • 4 september 2013: En man och en 17-årig pojke sköts ihjäl utomhus i Biskopsgården.
  • 17/18 maj 2014: En tidigare dömd man sköts ihjäl och en annan man skadades i en skottlossning vid midnatt i en samlingslokal i Backa.
  • 18 mars 2015: Två män sköts ihjäl och åtta personer skadades när två personer sköt med automatvapen på en restaurang i Biskopsgården. Åtta män dömdes för inblandning, två av dem till livstids fängelse.
  • 12 juni 2015: Tre män och en fyraårig flicka omkom i Torslanda när bilen de färdades i sprängs av en bomb.
  • 22 augusti 2016: En åttaårig pojke på besök omkom när en handgranat slängdes in genom ett fönster i Biskopsgården. En av männen som dömts för restaurangmorden är skriven i lägenheten.
  • 2 september 2016: En man i 30-årsåldern som varit ledande i kriminella kretsar sköts ihjäl i en bil vid Frölunda torg.
  • 30 oktober 2016: En man i 25-årsåldern sköts ihjäl nära en fotbollsplan i Lövgärdet.
  • 31 oktober 2016: Två bröder sköts ihjäl i Tynnered i västra Göteborg. Dubbelmordet anses vara en del av en gängkonflikt i området.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lärarmordet i Lövgärdet

Mer i ämnet