Lena Matthijs, polisområdeschef Älvsborg, Klas Friberg, polisregionchef i Göteborg och Erik Nord, polisområdeschef Storgöteborg. Foto: TT

Så svarar GW:s västsvenska favoriter

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Leif GW Persson har polisens region väst flera lämpliga kandidater till posten som ny rikspolischef. Enligt Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg kan det bli en kvinnlig efterträdare.

På onsdagen meddelades att Dan Eliasson avgår som rikspolischef. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson är en av de personer som varit hårdast i sin kritik mot Dan Eliasson.

Tre västsvenska poliser bland professorns favoriter

När SvD frågade Leif GW Persson vem han ville se som efterträdare på posten som rikspolischef kom han med tre förslag, samtliga verksamma i Västsverige: Lena Matthijs (polisområdeschef i Älvsborg), Klas Friberg (regionpolischef i Väst) och Erik Nord (polisområdeschef i Storgöteborg).

Krisen inom polisen

Klas Friberg uppger för SVT Nyheter Väst att han inte kommer att bli ny rikspolischef.

– Det är väldigt teoretiskt i det här läget, men det enda jag kan säga är att det inte är jag, säger han.

Även Erik Nord säger att han inte är aktuell för jobbet.

– Nej, jag har inte blivit kontaktad om det. Jag tycker inte att jag riktigt besitter den kompetensen, men det är förstås smickrande att nämnas i sammanhanget, säger han.

Delad bild av Eliasson

När det gäller Dan Eliassons insats som rikspolischef så har Erik Nord en delad uppfattning.

– Han har fått mycket kritik, och till viss del har han nog bjudit in till det själv. Men på det hela taget tycker jag att han har flyttat fram positionen för svensk polis. På ett personligt plan så har han varit väldigt stöttande, och om han hade fått fortsätta så hade jag inte haft några problem med det, säger Erik Nord.

Denna bild av den avgående Dan Eliasson delas av både Lena Matthijs och Klas Friberg. Lena Matthijs medger att Dan Eliasson gjort flera mindre lämpliga uttalanden, men beklagar ändå att han avgår.

– Han har fått klä skott för allt möjligt negativt. Men man får inte glömma att han kom in under en väldigt svår tid, säger hon.

”Inte otänkbart att det blir en kvinnlig efterträdare”

Klas Friberg säger sig inte veta vem efterträdaren är och han vill inte spekulera i några eventuella namn.

– Det viktigaste är att vi får en efterträdare som står för ett ledarskap som bygger på förtroende och tillit till organisationen, snarare än kontroll och detaljstyrning, säger han.

Enligt Erik Nord kan efterträdaren bli en kvinna.

– Vad jag förstår så kommer det att avslöjas imorgon. Men det är väl inte otänkbart att det blir en kvinnlig efterträdare. Inte minst eftersom vi bara har haft manliga rikspolischefer hittills, säger han.

Lena Matthijs vill inte kommentera huruvida hon är aktuell som ny rikspolischef eller inte.

– Det är roligt att Leif GW Persson har förtroende för oss i region väst. Men jag vill inte säga mer än så, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet