Dykningarna vid vraket efter Estonia ledde till ett åtal mot två svenskar, och på måndagen hölls rättegången. Till höger de båda åtalade: journalisten Henrik Evertsson och bakom honom (iförd munskydd) vrakexperten Linus Andersson. Foto: Dplay/TT

Hovrätten skärper domen efter Estonia-dykningarna

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper tingsrättens dom från 40 dagsböter till 80 dagsböter mot journalisten Henrik Evertsson och filmaren Linus Andersson. De döms för brott mot lagen om skydd för gravfriden efter sin dokumentär om Estoniavraket.

– Det är tråkigt, vi får se hur vi ska gå vidare, säger dykaren Linus Andersson kort efter domen.

I början av september dömdes journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten och filmaren Linus Andersson till 40 dagsböter var av Göteborgs tingsrätt för brott mot lagen om skydd för gravfriden efter sin dokumentär om Estoniavraket.

Både åklagaren och filmteamet överklagade domen och på onsdagen kom hovrättens dom. Filmarna ville bli friade men istället skärpte Hovrätten straffet till 80 dagsböter.

Estoniakatastrofens efterspel

– Det är tråkigt såklart. Jag har inte hunnit pratat med min advokat ännu. Jag måste pratat med honom, med Henrik och med Discovery Channel, så får vi se sen hur vi ska gå vidare, säger dykaren Linus Andersson.

Hovrätten: Svensk lag gäller

Hovrätten har gjort bedömningen att svensk lag som förbjuder undervattensverksamhet vid vraket efter M/S Estonia inte står i strid med folkrättsliga principer om det fria havet.

De skriver att att lagen är tillämplig i fallet trots att verksamheten bedrivits från ett tyskflaggat fartyg.

Omdebatterat

Fallet kring dokumentären ”Estonia – fyndet som förändrade historien”, där nya hål i Estonias skrov upptäcks av dokumentärmakarna, har tagit flera turer.

Dokumentärskaparna, som under inspelningarna befann sig på vatten där internationell havsrätt gäller, friades av tingsrätten 2021. Den ansåg då att internationell lagstiftning vägde tyngre än den nationella.

Hovrätten höll dock inte med och skickade tillbaka ärendet till tingsrätten eftersom alla invändningar inte framförts, enligt den högre instansen. I september bedömde tingsrätten att männen gjort sig skyldiga till brott mot lagen om skydd för gravfriden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estoniakatastrofens efterspel

Mer i ämnet