Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Privat

Nytt hopp för nedlagda gasprojektet i Göteborg: ”Ett fiasko som kan bli lyckosamt”

Uppdaterad
Publicerad

Det har beskrivits som en experimentverkstad för skattepengar i miljardklassen. Men äntligen finns det intressenter för att köpa Göteborg Energis projekt Gobigas.

– Det är tre stycken som hört av sig, säger styrelseordförande Jan Hallberg (M), till SVT Nyheter Väst.

I klippet: Hör Jan Hallberg om de nya möjligheterna för den nedlagda anläggningen

Vid demonstrations- och forskningsanläggningen Gobigas i Göteborg var det tänkt att tillverkas biogas i stor skala av restprodukter från skogsindustrin. Biogasen skulle sedan kunna ersätta fossila bränslen.

Projektet som leddes av det kommunala energibolaget Göteborg Energi hyllades av en del forskare men blev dyrt för göteborgarna. 2018 avslutades projektet och anläggningen avvecklades.

– Det har kostat skattebetalarna 1,5 miljarder och de ska inte agera riskkapitalister, säger styrelseordförande Jan Hallberg (M).

Flera intressenter

Men nu fyra år senare kan anläggningen få nytt liv. I samband med en debattartikel i Göteborgs-Posten, där flera forskare ser det som ett steg för att bli oberoende av rysk gas, har några potentiella köpare hört av sig. Enligt uppgift handlar det både om utländska och svenska privata initiativ.

Något pris är ännu inte offentligt.

Spåddes en lysande framtid

Biogasprojektet spåddes från början en lysande framtid – och var både tänkt att användas för forskningsändamål och senare som en lönsam verksamhet. Men projektet kantades av problem och fördyringar och när energimarknaden dessutom genomgick stora förändringar under första delarna av 2010-talet så blev en framtida lönsamhet alltmer avlägsen.

2015 tog kommunfullmäktige i Göteborg beslut om att inte bygga ut den befintliga Gobigasanläggningen med en större ny anläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.