Foto: SVT

Komikern Evelyn Mok utsatt för rasistattack av okänd man på Hisingen

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg vecka sedan blev komikern Evelyn Mok utsatt för ett rasistiskt angrepp av en okänd man på Hisingen. Mannen ska enligt Evelyn ha förföljt henne i flera minuter samtidigt som han hostade och skrek rasistiska glåpord.

– Då förstod jag att det var för att jag var asiat och att det var coronarelaterat, säger hon. 

Hör Evelyn berätta mer om händelsen i klippet ovan. 

Diskussionen om rasism mot asiater har den senaste tiden växt. Många menar att rasismen ökat och är kopplad till pandemin eftersom smittspridningen startat i Kina.

– Nu har jag blivit mer vaksam och går till exempel inte med båda hörlurarna i öronen när jag är ute och går, säger Evelyn Mok.

Hon polisanmälde händelsen, men ärendet lades ned direkt. I beslutet står att det inte finns några spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp.

Polisen: Oklart om hatbrotten ökat

Enligt polisens demokrati- och hatbrottsgrupp i region Väst har man inte märkt av fler anmälningar.  

– Vi har varit lite konfunderade kring varför vi inte har sett någon ökning eftersom det har pratats så mycket om det i media, säger förundersökningsledaren Andrea Hammar.  

Och enligt Hammar kan en av orsakerna vara att anmälningarna flertal gånger läggs ned direkt, vilket gjort att anmälningarna inte skickats vidare från polisens kontaktcenter till regionpolisen när förundersökning inte inletts.

– Det har gjort att vi inte vet hur många anmälningar som faktiskt kommit in. Och det är ju inte alla hatbrott som anmäls heller, säger hon.  

Nu har demokrati- och hatbrottsgruppen gjort en intern önskan om att få ta del av de anmälningar som görs.  

– Att anmälningarna läggs ned direkt är oftast helt korrekt. Men det handlar om att vi ska ha kännedom om vad som anmäls till polisen i regionen, säger Andrea Hammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.