Visionsbild av Sobacken Foto: Borås Energi och Miljö AB

Extern utredning av Sobacken blir av – först efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Efter nio månader har Borås stad lyckats hitta en extern part som ska granska projektet Sobacken. Syftet är att ta reda på varför bygget blir så mycket dyrare än planerat och vem som bär ansvaret. Men svaret kommer först efter valet.

Det har varit många turer kring kostnaden för det nya kraftvärmeverket och avloppsreningsverket Sobacken i Borås. Kostnaden för bygget, som haft en budget på 3,2 miljarder, förväntas stiga med 500 miljoner kronor. Och sedan i oktober ifjol har oppositionen efterfrågat en extern utredning. Men först efter 9 månader står ett avtal klart.

– Jag tänker att det är förfärligt att det behövt ta så lång tid. Vi vill veta vad som gått fel och som vem bär ansvaret. Det är två enkla frågor, säger Anna Svalander (L), partistyrelseledamot i Borås.

Borås

Omfattande utredning

Anna Svalander (L) och Ulf Olsson (S). Foto: SVT-montage

Sedan i december ifjol har en förfrågan om extern utredning legat ute men inga företag har lämnat in anbud, förrän i somras.

– Det här är det största projektet Borås stad någonsin haft. Så det blir en omfattande utredning som inget företag tidigare velat göra, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

Men Anna Svalander (L) är kritisk till hanteringen och menar att förfrågan varit för komplicerad.

– Jag tror att förseningen är medveten från de rödgröna. De ville inte ha utredningen klar innan valet.

Ulf Olsson (S) säger att de rödgröna varit positiva och röstat för den externa granskningen.

– Då hade vi ju inte lagt ut det på upphandling om vi var emot. Och vi kan ju inte styra om företag inte vill. Så det är bara tramsigt att påstå något sådant, säger han.

Utredningen klar först efter valet

Utredningen väntas ta två månader och kommer inte hinna bli klar före valet.

– Det handlar om mycket pengar och vi behöver ta reda på vem som bär ansvaret, säger Anna Svalander (L).

Ulf Olsson (S) hoppas också på svar kring de skenande kostnaderna.

– Det är bra att det blir av så att vi får veta varför det blir dyrare. Men det är olyckligt att det dragit ut på tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borås

Mer i ämnet