Flera personer har under tisdagsförmiddagen börjat samlas på den plats där en tonårspojke blev påkörd på Lextorp i Trollhättan. Pojkens liv gick inte att rädda. Foto: SVT

Få smitningsolyckor klaras upp

Uppdaterad
Publicerad

Polisens bild om vad som hände när en tonårspojke blev påkörd och dog på en parkeringsplats i Trollhättan klarnar. Bilisten lämnade platsen och händelsen utreds som grovt vållande till annans död samt misstänkt smitningsolycka. Samtidigt talar statistiken för att fallet inte klaras upp.

Det var på måndagskvällen som en tonårspojke blev påkörd av en bil på en parkering på Lextorp i Trollhättan. Enligt vittnesuppgifter till polisen ska bilföraren en bit från olycksplatsen klivit ur bilen och kontrollerat skadorna på sin bil. Därefter ska bilen kört vidare från platsen.

Flera personer, både vänner till tonårspojken och andra trafikanter, blev vittnen till händelsen och polisen söker en grå- eller silverfärgad större bil. 

Smitningsolycka i Trollhättan – 14-åring dog

– Vi jobbar vidare på bred front med informationsinhämtning. Vi knackar dörr, jobbar med vittnesuppgifter och söker eventuella filmer från övervakningskameror, sa jourhavande förundersökningsledare Karl-Johan Främling till SVT Nyheter Väst på tisdagen.

Polisen rubricerar händelsen som grovt vållande till annans död men har i nuläget ingen gripen för den misstänkta smitningsolyckan.

Smitningsolyckor svårutredda

Samtidigt indikerar statistiken för smitningsolyckor att chansen att händelsen klaras upp är liten.

Under 2016 handlade polisen totalt 20.950 smitningsolyckor. Av dem klarades endast 584 fall upp, det vill säga cirka åtta procent av de handlagda ärendena. Det visar att smitningsolyckor är svårutredda.

– En primär detalj är är ju att den ena parterna inte är kvar på olycksplatsen, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst.

Avfärdar uppgifter i sociala medier

Under tisdagen spreds uppgifter på sociala medier att flera pojkar skulle ha jagats av bilisten på parkeringsplatsen. Det är uppgifter som polisen helt avfärdar. Samtidigt hoppas de på att få in mer information från allmänheten.

– Det rör sig mycket folk så vi hoppas på fler vittnesuppgifter, säger Karl-Johan Främling.

Fotnot: I statstiken för smitningsolyckor ingår även parkeringsskador. Vid tidigare års mätningar, då den typen av brott inte ingick statistiken, så ser uppklarningsprocenten ändå liknande ut, det vill säga under tio procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smitningsolycka i Trollhättan – 14-åring dog

Mer i ämnet