Flera personer samlas på den plats där en tonårspojke blev påkörd på Lextorp i Trollhättan. Pojkens liv gick inte att rädda. Foto: SVT

17-åring frias från vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

En 17-åring döms till ungdomsvård för smitning från trafikolycka och olovlig körning – efter att 14-åriga Noraldin avled då han blivit påkörd i Trollhättan. Men exakt hur olyckan gått till är fortfarande oklart därför frias 17-åringen från vållande till annans död.

14-åriga Noraldin Naiyf avled i november förra året efter att han blivit påkörd och skadats allvarligt i Trollhättan.

Personen som körde bilen smet från platsen men en 17-åring identifierades senare av polisen som den misstänka föraren. Vänersborgs tingsrätt meddelade i dag sin dom där han frias från vållande till annans död – men döms för smitning från trafikolycka och olovlig körning.

Smitningsolycka i Trollhättan – 14-åring dog

Döms till ungdomsvård

Tingsrätten menar att även om 17-åringen orsakat olyckan så är det inte bevisat att han av oaktsamhet orsakat olyckan, därför frias han från åtalspunkten om vållande till annans död. Samtidigt så har han haft del i trafikolyckan och som trafikant har han skyldigheter.

Även om han själv ringde ambulans direkt efter olyckan och också bett andra ringa ambulans, så anser rätten att han även borde lämnat namn för att underlätta utredningen.

Tingsrätten bedömer att ungdomsvård med ungdomskontrakt är den bästa påföljden för 17-åringen. 

Erkände olovlig körning

Den nu dömda 17-åringen har tidigare nekat och sagt att han aldrig varit på platsen. Men enligt GT så har ändrat sig och erkänner att han kört bil olovligen på platsen men inte kört någon.

Noraldin Naiyfs pappa har tidigare berättat SVT Nyheter Väst om sin sorg.

– Det är hemskt och besvärligt och sorgligt. Det var inte bara en son som togs ifrån oss han, var vår kärlek och ängel, berättade Salem Nayif och menade att det inte fanns ett tillräckligt straff för brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smitningsolycka i Trollhättan – 14-åring dog

Mer i ämnet