Den pilgrimsfalk som krockade med TV-huset under måndagsmorgonen kan ha en svår sjukdom. Foto: Wikimedia commons och SVT

Falk som krockade med TV-huset riskerar att dö

Uppdaterad
Publicerad

Den pilgrimsfalk som kraschade in i en av Kanalhusets rutor under måndagsmorgonen kan ha en allvarlig sjukdom. Det konstaterar personalen på Fågelcentralen, som tog emot falken från SVT:s medarbetare.

– Den har nog gulknopp, konstaterade viltrehabiliterare Sofie Jonasson efter att ha upptäckt gul klibbig vätska i falkens näbb.

Sjukdomen kan leda till döden genom att göra det omöjligt för falken att äta. Hur allvarligt läget för pilgrimsfalken är kommer en veterinär att hjälpa till att bedöma.

”Fönster ett elände”

Det var på måndagsmorgonen som SVT-medarbetare upptäckte falken som klamrade sig fast vid en bänk utanför TV-huset, även kallat Kanalhuset. Fågeln placerades i en flyttkartong och transporterades till Fågelcentralen, där föreståndaren Tommy Järås tog emot.

– Det här med fönster det är ett elände. Gissningsvis skulle jag tro att uppemot en miljon fåglar flyger ihjäl sig mot fönster och glasrutor varje år, säger han.

På hösten är det särskilt illa, eftersom solen står lågt och skapar spegelbilder som förvirrar fåglarna.

Sofie Jonasson, viltrehabiliterare, tipsar den som hittar en skadad fågel om att placera den i en mörk låda.

– Lägg gärna en handduk på botten. Sedan ställer du lådan i badrummet där det är mörkt, och väntar några timmar. Är det en lätt hjärnskakning räcker det, säger hon.

Tar emot omkring 1 500 fåglar per år

Skulle fågeln inte klara sig själv efter några timmar i mörker går det bra att komma in till Fågelcentralen för att få hjälp. Här tar man emot omkring 1 500 fåglar varje år, och svarar på betydligt fler samtal.

Hur det kommer att gå för pilgrimsfalken som hittades utanför TV-huset under morgonen är i skrivande stund oklart, men SVT Väst följer utvecklingen. Förhoppningen är att snart kunna ge goda nyheter om vår nyblivna lokalkändis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.