Magnus Wallin är områdespolis i norra Dalsland, och har ingått i projektet sedan starten i början på mars. Foto: SVT

Färre anmälda brott i Bengtsfors efter halvår med områdespolis

Uppdaterad
Publicerad

I sex månader har två områdespoliser patrullerat i bland annat Bengtsfors. Och resultatet är lyckat menar polisen. Nu syns en nedgång i brottstatistiken det senaste året.

– Vi tycker oss se en positiv effekt, säger Jenny Wester, lokalpolisområdeschef Östra Fyrbodal.

I klippet ovan hör du områdespolis Magnus Wallin och kan se statistik över antalet anmälda brott.

Dalslandskommunerna Bengtsfors, Dals-Ed och Åmål har sedan i mars haft två områdespoliser. Satsningen gjordes efter att det tidigare riktats hård kritik mot polisens tillgänglighet i kommunerna.

Områdespoliserna har framförallt arbetat brottsförebyggande och fokuserat bland annat på insatser mot livsstilskriminella. 

Anmälda brott har minskat till viss del

Enligt statistik som polisen har tagit fram och som löper över tidsperioden januari till och med augusti, har antalet anmälda brott gått ner i jämförelse med samma period förra året.

Nedgången syns framförallt i Åmål, men även i Bengtsfors syns en halvering av antalet anmälningar om skadegörelse. Däremot har antalet våldsbrott och stölder ökat något. Jenny Wester, lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal, ser ändå positivt på utvecklingen.

– Vi tycker oss se en positiv effekt i kommunerna, sen kan jag inte tillförskriva att statistiken enbart har med områdespoliserna att göra. Framförallt har vi fått bra respons från boende att områdespolisen gör att de känner sig tryggare, säger Jenny Wester.

Projektet förlängs nu till december, och utvecklas i samarbete med polisens kontaktcenter, PKC.

Vill se ännu fler poliser

Kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, Stig Bertilsson (M), ser positivt på projektet men understryker att brottsligheten gick upp kraftigt mellan 2019 och 2020 och därför är på en fortsatt hög nivå. Han efterfrågar också fler poliser.

I klippet nedan hör du Stig Bertilsson (M) om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.