Privata hyresvärdar byter bostadssajt – lämnar Boplats

Publicerad

En stor majoritet av de privata hyresvärdarna har uttryckt att de kommer att lämna sajten Boplats om de tvingas att följa kötiden. Branschorganisationen Fastighetsägarna byter därför till en annan plattform.

Fastighetsägarna har omkring 4 000 medlemmar i Göteborgsregionen, varav ett 80-tal annonserar bostäder via Boplats. Förhoppningen är nu att alla ska komma över till den nya bostadsförmedlingssajten. Det meddelade branschorganisationen Fastighetsägarna under måndagskvällen.

– Det här är vårt bidrag till en bättre fungerande bostadsmarknad i Göteborgsregionen, säger Rikard Ljunggren, ansvarig för näringspolitiken vid Fastighetsägarna.

Önskemål om alternativ

Bakgrunden till flytten är att Boplats vid årsskiftet blev en bostadsförmedling som är helägd av Göteborgs stad. Det innebär att kötiden skall följas.

– Att staden nu fattar det här beslutet att köpa ut oss och införa en rak bostadskö, har gjort att det dykt upp önskemål om att hitta ett annat alternativ.

På sajten Homeq dit flytten går, finns inget krav på att följa kötiden. Rikard Ljunggren menar att bostadsmarknaden överlag kommer att förbättras av en sådan flytt. Han hänvisar till den nyligen publicerade statistiken som visade att den genomsnittliga väntetiden via Boplats för en bostad hos en kommunal hyresvärd är 7,5 år jämfört med 4,5 år hos de privata.

”De gör som de vill”

Boplats VD Maria Meyer-Martins pekar på att de har ett politiskt beslut att följa, men poängterar också att ingen privat hyresvärd ännu sagt upp något avtal.

– De gör som de vill. Vi får försöka att bli så bra i vår service att de vill vara kvar, det är den verklighet vi står inför, säger hon.

Däremot håller hon inte med om att det blir en bättre bostadsmarknad med en uppdelning.

– Det blir inga fler lägenheter med detta, antalet är konstant oavsett var man lägger dem. De gör inga köer kortare. Däremot är det bra för hela regionen om man kan hitta alla lediga lägenheter på en plats, säger Maria Meyer-Martins.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer