”Jag blev trött på att höra ordet vänta, vänta. De kom aldrig, de gjorde ingenting”, säger Fatmire Azizaj. Foto: SVT/Privat

Bostadsjätten Balders mögelrum i Bergsjön blev Fatmires mardröm – fick ingen hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Det som pågick i rummet bakom den låsta dörren förstörde Fatmires liv. I tre långa år slog hon flera gånger larm – men fastighetsägaren Balder agerade inte.

Under tiden blev hennes son sjuk och möglet spred sig till fler rum, men någon ursäkt eller ekonomisk ersättning har Fatmire Azizaj fortfarande inte fått.

I klippet ser du möglet i det låsta rummet och hör Fatmire berätta om mardrömsåren i lägenheten.

2017 flyttade Fatmires familj in i en lägenheten i Bergsjön som enligt fastighetsbolaget Balder var helt nyrenoverad. Två dagar senare gjorde familjen en upptäckt som blev början på en lång och mödosam kamp. Fatmire låste dörren till rummet, i rädsla för att möglet skulle skada hennes familj.

Balders hyreshus i Bergsjö

Ingen hjälp från Balder

Hon tog direkt kontakt med fastighetsbolaget, men trots löfte om att någon skulle komma och titta på mögelskadan, var det aldrig någon som kom.  

– Jag blev trött på att höra ordet vänta, vänta. De kom aldrig, de gjorde ingenting, säger Fatmire Azizaj.

Fatmire vände sig till Hyresgästföreningen. Hon gjorde senare också en anmälan till miljöförvaltningen som krävde att Balder skulle anlita

en extern besiktningsfirma. Resultatet från besiktningen visade att flera rum i lägenheten var fukt- och mögelskadade.

Först då, tre år efter att Fatmire upptäckt möglet, och efter att miljöförvaltningen ställt krav på fastighetsbolaget, erbjöds familjen en ny lägenhet.

Balder har inte bett om ursäkt eller erbjudit Fatmire ekonomisk ersättning. Till SVT säger förvaltningschefen Thomas Emilsson:

– Det här ärendet har tagit för lång tid och jag är den första att beklaga det.

Hör mer från fastighetsbolaget i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Balders hyreshus i Bergsjö

Mer i ämnet