S-toppen Michael Karlssons agerande förvånar förvaltningsexperten Jan Turvall. Foto: SVT

Avslöjar: S-toppens blixtrekrytering – kommunen bröt mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Åmåls mäktigaste politiker, Michael Karlsson (S), ansvarade för rekryteringen när hans partikamrat blev högste chef i kommunen.

Nu kan SVT Nyheter Väst avslöja att tillsättningen fallerade på flera avgörande punkter – och slutade med ett direkt lagbrott.

– Det här är ju en klart olaglig fråga, säger förvaltningsexperten Jan Turvall som är förvånad över kommunens agerande.

I klippet ovan kan du se Jan Turvall och reportern förklara på vilket sätt kommunen gjort fel.

Anders Sandén började sitt jobb som ny kommunchef i Åmål den 6 maj förra året. Han var tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Sigtuna, men är nu den högsta chefen för förvaltningen i Åmål, en post som formellt heter kommundirektör.  

Kommunavslöjandena i Åmål

Kommunstyrelsen hölls utanför 

Enligt kommunallagen ska kommunstyrelsen utse kommundirektören. Det är också kommunstyrelsen som ska bestämma att rekryteringsprocessen ska börja.

Jan Turvall, expert i förvaltningsrätt

– Det är kommunstyrelsens ansvar att fatta ett sådant beslut, säger Jan Turvall, expert på förvaltningsrätt och lektor vid Göteborgs universitet. 

Det gjorde inte Åmåls kommunstyrelse.  

Istället var det kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) och personalchefen som på egen hand bestämde möte med två personer från rekryteringsföretaget Tarasso den 13 december 2018. Det framgår av mejl som SVT tagit del av.  

Tarasso skickade några dagar senare in ett anbud som personalchefen accepterade, på order av ordförande Michael Karlsson (S).

Eftersom oppositionen har anmält ärendet till Förvaltningsrätten så avböjer Michael Karlsson (S) att svara på frågor om det. Men du kan läsa mer om oppositionens kritik här.

Kommunstyrelsens ordförande, Michael Karlsson (S)

Felaktig upphandling

Och det här var också fel. Enligt kommunens egna riktlinjer skulle minst tre anbud inhämtats. Istället utser alltså kommunstyrelsens ordförande ett rekryteringsföretag – och kommunstyrelsen hålls fortfarande helt utanför rekryteringen.  

– Det åsidosätter ju själva tanken med konkurrens. Det är ju viktigt att rekryteringsprocessen görs med bästa kvalitet. Då är det ju viktigt att kunna jämföra olika företag, säger Jan Turvall.

Kommunen menar att de kontaktade två olika rekryteringsföretag, inte bara ett. Men när vi granskar påståendet visar det sig att bara ett av företagen tillfrågades om själva rekryteringen.

Ingen instruktion 

Efter att företaget har tagit fram en slutkandidat som intervjuats av företrädare från kommunen och arbetstagarorganisationer så beslutar kommunstyrelsen den 27 mars att Anders Sandén ska få tjänsten.  

Men kommunchefen ska dessutom ha en instruktion när han börjar arbeta, där hans arbetsuppgifter framgår. Det infördes i den nya kommunallagen från 1 januari 2018. Anders Sandén har fortfarande ingen sådan instruktion. 

– Det här är ju klart en olaglig fråga. Jag har aldrig stött på en kommun där man två och ett halvt år efter lagens ikraftträdande inte har utformat någon instruktion. Det tycker jag är klart bristfälligt, säger Jan Turvall.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunavslöjandena i Åmål

Mer i ämnet