Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åmål föreslår att kommundirektören ska kunna ersätta politiker Foto: SVT

Kritiken mot kommunens förslag: ”Helt olämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunchefen i Åmål saknar fortfarande en instruktion för sitt arbete, trots att det krävs i nya kommunallagen från 2018. Nu har kommunen tagit fram ett förslag till instruktion, där det står att kommundirektören kan ersätta kommunens högsta politiker.
– Det är helt olämpligt, kanske till och med olagligt, säger Jan Turvall, expert i förvaltningsrätt. 

Åmåls kommunchef har inte någon arbetsinstruktion, vilket bryter mot lagen. Det här var Provinstidningen Dalsland först med att berätta om. 

Instruktionen till kommunchefen är en lista över arbetsuppgifter, och en viktig anledning till att kravet infördes i lagen 1 januari 2018 var att tydliggöra skiljelinjen mellan politik och förvaltning. En kommunchef är en opolitisk tjänst.

Nu har Åmåls kommun tagit fram ett förslag till instruktion för den nye kommunchefen. Där står det: 

”Kommundirektören kan på uppdrag av kommunstyrelsens ordförande företräda denne där så behövs.”

Tidigare socialdemokratisk politiker

Anders Sandén har tidigare varit kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Han har också varit ledamot av Socialdemokraternas centrala partistyrelse i Stockholm.  

Men för kommunens högsta tjänsteman är det här en mycket olämplig formulering, menar Jan Turvall, lektor vid Göteborgs universitet och expert på förvaltningsrätt. 

– Det är ju grunden för vår demokrati, att vi går och röstar. Och då måste vi ju veta. Vi kan ju rösta på politiska åsikter men vi kan ju inte rösta på en tjänstemans sätt att utföra sitt arbete. Så det är en viktig skiljelinje mellan politik och förvaltning, säger Jan Turvall. 

”Högst tveksamt”

Kommunchefen Anders Sandén tycker också att formuleringen är problematisk. 

– Jag har inte sett den formuleringen. Det är inte jag som skrivit instruktionen.  

Skulle du vara beredd att träda in i ordförandens ställe? 

– Jag tycker det är högst tveksamt. Inte i någon politisk befattning eller politiskt uppdrag. Att företräda kommunen i det sammanhanget det går inte. Men handlar det om representation eller uppvaktning, eller i möte med någon förening, då tycker jag det kan gå bra, säger Anders Sandén, som också berättar att han efterfrågade en instruktion redan när han intervjuades för tjänsten. 

Åmåls kommun har avböjt att lämna kommentarer om instruktionen med hänvisning till att ärendet är anmält till förvaltningsrätten av oppositionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommunavslöjandena i Åmål

Mer i ämnet