Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det framkommer en bild av maktfullkomlighet och tystnadskultur” säger Michael Karlsson (M) Foto: SVT

Oppositionsledaren om rekryteringen av kommunchef: ”Förfärligt och häpnadsväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Åmål rasar över rekryteringsprocessen av ny kommundirektör.
– Det framkommer en bild av maktfullkomlighet och en påtaglig tystnadskultur. Jag tycker det är förfärligt, säger oppositionsledaren Michael Karlsson (M).
Han var själv med i den särskilda rekryteringsgruppen – men fick bara intervjua en kandidat utan att få någon förhandsinformation. 

– Jag är kommunstyrelsens andre vice ordförande och inte ens jag har fått någon som helst insyn i den här processen under resans gång. Det tycker jag är häpnadsväckande, säger Michael Karlsson (M), som alltså har samma namn som kommunstyrelsens ordförande.

Kommunstyrelsen hölls utanför rekryteringsprocessen, vilket du kan se mer av här.

Processen går snabbt

Företaget Tarasso anlitades av kommunstyrelsens ordförande för att sköta rekryteringen av en ny kommunchef. Det blir en snabb process. Under andra halvan av februari 2019 publiceras annonser om tjänsten med sista ansökningsdag 10 mars. Redan tre dagar efter sista ansökningsdag är Tarassos process klar. Kommunens personalenhet skickar då ut en kallelse till intervju med slutkandidaten: Anders Sandén. 

En slutkandidat 

Kommunstyrelsen fattar samma dag beslut om ”den politiska representationen vid rekryteringen av en ny kommunchef”. Men då är rekryteringsprocessen alltså redan långt gången. En av de politiska representanterna är oppositionsledaren Michael Karlsson (M) som får en kallelse till intervjun. 

– Vi fick bara intervjua en person. Vem det var fick vi reda på tre-fyra minuter före intervjun skulle börja. Vid sittande bord fick vi CV och personligt brev. Det vet jag inte var man ska finna en sådan rekryteringsprocess som är seriös, säger han. 

“Hade gärna lyssnat på fler” 

Michael Karlsson (M) berättar att han själv gått igenom de 29 ansökningarna till tjänsten och hittat flera intressanta kandidater.  

– Det fanns ju ett antal ytterligare sökanden i den här rekryteringen som jag gärna hade lyssnat på. En mycket kompetent tillförordnad kommunchef som jobbat många år i kommunen till exempel.

– Demokratin är ju väldigt trög och det känns jobbigt och tungt att jobba i den, men det är ändå det bästa vi har.

Eftersom Michael Karlsson (M) har anmält rekryteringsprocessen till förvaltningsrätten så avböjer kommunstyrelsens ordförande att svara på frågor om den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommunavslöjandena i Åmål

Mer i ämnet