Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter UG:s avslöjande – Åmåls kommunchef Anders Sandén får gå Foto: SVT

Efter UG:s avslöjande – Åmåls kommunchef Anders Sandén får gå

Uppdaterad
Publicerad

Efter Uppdrag gransknings avslöjande får Åmåls kommunchef Anders Sandén sparken och avgår med omedelbar verkan.

Hör Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande, berätta om beslutet i klippet ovan.

SVT:s Uppdrag granskning har i två delar granskat Åmåls kommunchef Anders Sandén, tidigare Johansson, under hans tid som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun. Sandén var kommunstyrelsens ordförande för Socialdemokraterna i Sigtuna under 2002-2013.

Misstänkt valfusk under tiden i Sigtuna

I programmen avslöjas att byggföretaget Peab ska ha försett Socialdemokraterna i Sigtuna kommun med valstugor och valaffischer i flera val samtidigt som Peab fick de flesta byggprojekten i kommunen.

Enligt Uppdrag granskning ska det bland annat röra sig om en pakt mellan Anders Sandén, Sveriges största byggbolag Peab och en lokal ledare för den syrianska gruppen i kommunen. Det handlar om att Sandén ska ha fått röster av den syrianska gruppen, som i utbyte fått en tomt för en krona och dessutom byggarbeten för flera miljoner. Peab i sin tur ska ha fått byggrätter av kommunen.

Alla parter nekar till att ha ingått i en sådan pakt där parterna ska ha gynnat varandra.

”Gjort en helhetsbedömning”

Anders Sandén rekryterades till Åmåls kommun i maj 2019.  Under torsdagen kom beskedet från kommunen att Sandén sägs upp med omedelbar verkan. Majoriteten av kommunstyrelsen anser att det behövs ett nytt ledarskap eftersom det förtroende som krävs i rollen som kommunchef saknas nu.

– Vi har gjort en helhetsbedömning av Anders Sandéns förutsättningar att leda kommunens arbete framåt och kommit fram till att det behövs ett nytt ledarskap. Det förtroende som krävs i rollen som kommundirektör saknas, skriver Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Anders Sandén får ett avgångsvederlag på 1,4 miljoner.

Oppositionen i Åmål valde att inte delta i beslutet med hänvisning till att de felaktigt utestängdes från rekryteringen av Sandén. Men de reagerar starkt på uppgifterna om tidigare kommunchefen som framkommer i Uppdrag granskning.

– Om jag drar bort så att, låt säga, 10 procent av det här är sanning. Då är det ändå bedrövligt och häpnadsväckande det som framkommer, säger Michael Karlsson (M).

”Ingen anledning att tro att vi inte gjort rätt för oss”

Anders Sandén nekar till att ha begått några fel, och menar att varken han eller partiet på något sätt sponsrats av Peab.

– Jag har ingen anledning att tro att vi inte har gjort rätt för oss, har han tidigare sagt till SVT.

I ett mejlsvar till SVT Nyheter Väst skriver Anders Sandén att anklagelserna mot honom i Uppdrag Granskning inte stämmer. Men han preciserar inte om vilka felaktigheter han syftar på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommunavslöjandena i Åmål

Mer i ämnet