Michael Karlsson (S) ,kommunstyrelsens ordförande i Åmål, säger att man tar de nya uppgifterna på allvar. Foto: SVT

Kommunstyrelsens ordförande efter UG:s avslöjande: ”Jobbigt för Åmål”

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag Gransknings avslöjande om Åmåls kommunchef Anders Sandén kan få konsekvenser i kommunen. Men enligt kommunalrådet avvaktar man till den andra delen av Uppdrag granskning sänts nästa vecka innan man fattar några beslut.

– Det här är ju jobbigt för Åmåls kommun och även för Anders, säger Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Åmål.

Hör kommunalrådet i klippet ovan.

I onsdagens avsnitt av Uppdrag granskning avslöjas att byggföretaget Peab försett Socialdemokraterna i Sigtuna kommun, där Anders Sandén tidigare satt som högste politiker, med valstugor och valaffischer i flera val. Samtidigt som Peab fick de flesta byggprojekten i kommunen.

Under våren 2002-2013 var han kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna för Socialdemokraterna. Peab fick under den perioden mängder med uppdrag från kommunen. Avslöjandet har väckt reaktioner.

”Måste ha helheten”

– Det här är ju jobbigt för Åmåls kommun och även för Anders. Det är klart att vi tar det här på allvar, men man måste ha helheten i det för att kunna komma vidare i det, säger Michael Karlsson och hänvisar till den andra delen av Uppdrag granskning som sänds nästa vecka.

Får detta några konsekvenser?

– Jag måste ha helheten sen så behöver jag ju träffa mitt parti, min majoritetsgrupp, jag vill ha diskussioner med den samlade kommunstyrelsen där vi tillsammans ser vad detta får för konsekvenser på kort och lång sikt. Men också vill jag sitta i samtal med Anders efter program två, säger han.

Anders Sandén nekar till att ha begått några fel, och menar att varken han eller partiet på något sätt sponsrats av Peab.

– Jag har ingen anledning att tro att vi inte har gjort rätt för oss, har han tidigare sagt till SVT.

Svt Nyheter Väst har sökt Anders Sandén för en kommentar, utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.