24-åriga Felicia Stadling säger att det är oerhört vanligt med sexuella trakasserier på krogen. Foto: Privat/TT

Felicia Stadling anmälde tafsaren – nu åtalas han

Uppdaterad
Publicerad

24-åriga Felicia Stadling från Vara utsattes sexuellt på en klubb i Lidköping i höstas  – nu åtalas en av männen.

– Det känns jättebra, det är en rejäl upprättelse för mig och för alla utsatta tjejer.

Det var i november som 24-åriga Felicia Stadling från Vara var ute på klubb i Lidköping när tre män antastade henne sexuellt.

– Två olika killar daskade till mig på rumpan när jag dansade och en tredje kille höll fast mig och tryckte upp sitt kön mot mig bakifrån så hårt att jag var tvungen att slita mig loss, har Felicia Stadling tidigare berättat för SVT Nyheter Väst.

Ofredande på krogen

Det värsta hände när Felicia var på väg ut från krogen och stod i kö för att hämta ut sin kappa.

– Då känner jag en hand som greppar tag i mitt underliv och börjar smeka fram och tillbaka. Hela min kropp frös till is och jag blev väldigt rädd, berättade Felicia Stadling.

”Positivt överraskad”

Nu åtalas en av männen som ofredade Felicia, en man i 30-årsåldern för ett flertal fall av sexuellt ofredande mot totalt fem olika kvinnor under samma kväll. Trots att han avvisades på dansgolvet ska han ha tryckt sitt kön mot dem och smekt deras underliv bakifrån. Felicia säger att hon nu är jätteglad att mannen åtalas, även om hon inte trodde att hennes anmälan skulle gå vidare till åtal.

– Jag hade inga som helst förhoppningar när jag anmälde. När det kommer till sexuellt ofredande hör man ofta att det inte händer någonting med anmälningarna. Så jag är jättepositivt överraskad.

Efter händelserna på dansgolvet mådde Felicia dåligt, och för att bearbeta det gick hon ut med vad hon varit med om på facebook, vilket fick ett enormt genomslag.

– Jag ville sätta ner foten och visa att det inte är ok att utsätta kvinnor för det här.

– Jag kände att jag ville visa en rättvis bild av hur samhället är idag för unga tjejer, och hur det ser ut i kroglivet, där många kvinnor är utsatta.

”Händer nästan varje gång”

Hon säger att det är oerhört vanligt när hon är ute på krogen att hon får höra nedsättande kommentarer eller får en dask på rumpan.

– Det händer varje gång, det är vardagsmat.

Nu vill Felicia att fler kvinnor ska gå ut med vad de utsätts för på krogen.

– Om man inte talar om problemen så finns de inte. Jag vill att fler kvinnor ska våga anmäla.

Men det största problemet säger Felicia är killarna som tafsar, och hon tycker de ska skärpa sig när de går ut och festar.

– Jag vill att de stannar hemma, eller om de går ut att de tänker till: ”Är det ett ok beteende det här jag håller på med”?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredande på krogen

Mer i ämnet