En port till ett bostadshus förstördes i en explosion i Länsmansgården i Göteborg. Polisen fick även ytterligare ett larm om ett misstänkt föremål i närheten och båda platserna undersöktes under natten av polisens bombskydd. Foto: Adam Ihse/TT

Fem unga döms för sprängdåd i Länsmansgården

Uppdaterad
Publicerad

Den som får strängast straff döms till fängelse i tre år och nio månader, de övriga fyra till sluten ungdomsvård av olika längd. Bara en av de fem var vid tillfället över 18 år.

Det var i början på oktober förra året som en sprängladdning, troligen en så kallad termosbomb, detonerade på en adress i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Polisen hittade också en annan laddning i närheten som inte hade detonerat.

Polisen kunde redan samma kväll göra observationer av en bil som ledde till gripanden och att fler misstänkta kunde lokaliseras.

Gängkonflikt mellan två rivaliserande grupper

Åklagaren har gjort gällande att sprängningarna ingick i en gängkonflikt mellan två rivaliserande grupper, något som de åtalade förnekar. Men under rättegången framkom bland annat att en av de inblandade sökt på nätet efter den man som sköts till döds i Gamlestaden i maj förra året och där den uppmärksammade rättegången inleddes på fredagen.

Rätten friar däremot de fem från åtalspunkten försök till mord. Tingsrätten skriver att ”risken för att någon skulle dödas, om än alls inte försumbar, inte varit avsevärd”. Samtliga fem nekar till brott men några av dem har gjort vissa medgivanden. Förutom sprängdådet döms de också för en rad mindre brott som grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Efter explosionen berättade flera grannar för SVT Nyheter Väst att de inte var förvånade över händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.