Andraårseleverna i naturklassen på Karlbergsgymnasiet. Foto: SVT

SVT fikade med gymnasieelever i Åmål

Uppdaterad
Publicerad

Sanning, närhet och ett yngre perspektiv. Gymnasieleverna i Åmål vill ha seriösa nyheter som angår dem. SVT Nyheter Väst har fikat med två gymnasieklasser på Karlbergsgymnasiet.

På några minuter möblerades lektionssalen om så att de två andraårsklasserna i natur blev sittande i en cirkel kring bordet där juiceförpackningar och bullar väntade. Den här gången var det eleverna som skulle berätta hur saker låg till medan läraren satt tyst i hörnet.

Hade det varit en vanlig skoldag skulle de flesta av dem haft samhällskunskap under eftermiddagen. Så att prata om medier, nyhetsrapportering och källkritik var kanske inte så främmande ändå.

#fikamedSVT

Besvikna på rubriker

Nyheterna finns på internet och i mobilen. Det är när kvällstidningar skickar ut pushnotiser eller när kompisarna delar länkar på Facebook som de trycker sig vidare för att läsa. Men det är inte alltid de är nöjda med vad som väntar.

– De vill bara tjäna pengar på en. Som Aftonbladet och Expressen till exempel. De kör med ”clickbates” och lurar en att klicka in. Jag gillar inte det, säger Laoa Jalal.

Laoa Jalal Foto: SVT

Intill honom sitter Emanuel Lindström som håller med.

– När rubriken inte stämmer överens om vad man får inne i artikeln så blir man besviken.

”Vill ha lokala nyheter”

När någonting händer i Åmål är det lokaltidningen PD eller ibland Nya Wermlandstidningen som är förstahandskällan.

– Jag vill ha lokala nyheter som man kan tro på, de ska kännas nära. Jag ska kunna läsa tidningen och sedan gå ut och känna igen mig i det jag läst om. Där tycker jag PD är trovärdig. Men skulle de börja skriva artiklar om Trump så skulle det inte vara lika trovärdiga, säger Gustav Persson.

Detsamma gäller det motsatta.

– Det är ofta fail när riksmedia gör lokala nyheter, som en elev uttrycker det

Gustav Persson Foto: SVT

Läraren Christian Bruce ställer en fråga till de medarbetare från SVT Nyheter Väst som är med.

– När var ni i Åmål senast?

Att vi skrivit på vår hemsida om kommunen vid upprepade tillfällen de senaste månaderna väger inte upp att det var längesedan vi var på plats i kommunen, rent fysiskt.

Sökes: Unga nyheter

Vi ber klassen att ladda ner SVT Nyheters app till sina telefoner. Är det något av det som finns på vår lokala sida som intresserar dem? Det som lockar de flesta av dem är ”Polisinsats efter inbrottsvåg i Dalsland”, flera av eleverna känner personer som råkat ut för inbrott det senaste.

Sedan är det spridda skurar. Mycket av innehållet handlar om platser i regionen som inte intresserar dem, eller så är perspektivet för ”gammalt”.

– Det är få nyheter som har med unga att göra. Jag är mer intresserad av debattartiklar. Gärna sådana som unga själva har skrivit, säger Ninni Abenius.

”Pensionärsnyheter”

Ninni Abenius Foto: SVT

De är intresserade av kriget i Syrien och Donald Trumps intåg som USA:s president. De spanar redan fram emot valåret 2018, då många av dem ska få rösta för första gången.

Men det som de saknar är det unga perspektivet på nyhetshändelser, saker som berör och drabbar dem själva. Jämställdhet och utbildning.

– Det är för mycket ”pensionärsnyheter”. Det är ju ingen av oss som bryr sig om den nya utställningen på konstmuseet till exempel.

– Gör ett jobb om ”De tio sjukaste examensarbeterna i Dalsland”, den artikeln hade jag läst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#fikamedSVT

Mer i ämnet