Foto: Privat

Ovanlig blå manet hittad på Västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Fler personer än vanligt har under helgen hört av sig till Göteborgs marinbiologiska laboratorium efter att ha gjort ett ovanligt manetfynd i skärgården.

– Den lyste starkt blått och var så vacker. Jag bor på Smögen och går ofta runt, men den här har jag aldrig sett innan, säger Fleming Larsson.

Fleming Larsson var en av flera som i helgen fick möjligheten att se en lungmanet, en art som är relativt ovanlig i Sverige. Men under helgen har Göteborgs marinbiologiska laboratorium blivit totalt nedringda på grund av fyndet, vilket Bohusläningen också har skrivit om tidigare.

– Jag såg den i söndagseftermiddagen på Smögen vid en vik som Herrbadet. På andra ställen var det väldigt mycket brännmaneter, men på det här stället var den helt ensam, säger Fleming Larsson.

Sotenäs

Maneten, som tros vara en lungmanet, var i färgen blå och drygt 25 centimeter i diameter, uppskattar han.

– Den lyste starkt blått och var så vacker. Jag bor på Smögen och går ofta runt, men den här har jag aldrig sett innan.

Fleming var en av de som såg maneten Foto: Privat

”Jättefin”

Enligt Björn Källström vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium, är det många som reagerar på maneten på grund av dennes färg. Han berättar att det under helgen har ringt in massor av människor som sett lungmaneten på Västkusten.

– Den har ett speciellt utseende. Det är egentligen en regelbunden besökare under våra höstar, men det brukar bara vara ett par stycken. Den här hösten är det många som hör av sig, så det måste betyda att den är vanligare i år.

En anledningen till att det synts till fler lungmaneter än vanligt i år, tror Björn Källström kan bero på den varma sommaren som varit.

Är den farlig?

– Nej, inte alls. Man behöver inte vara rädd. Den är bara jättefin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sotenäs

Mer i ämnet