Telefonen går varm. Helena Strand driver en av få resebyråer som bokar internationella tågresor. Foto: SVT

Fler vill skippa flyget och ta tåget på semestern

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för internationellt tågresande ökar stort bland oss svenskar. Mycket av ökningen kan förklaras av en större medvetenhet om klimatpåverkan. Men vill man resa miljövänligt på räls ut i Europa kan det vara både bökigt och tidskrävande.

Att kliva in hos SJ på Centralen i Göteborg och boka en tågresa från Göteborg till Paris går inte. SJ säljer inte längre några biljetter utanför Skandinavien.

Att försöka boka själv, likt en flygresa, är krångligt eftersom det inte finns något enhetligt bokningssystem för hela Europa. Därför upplever nu några aktörer ett väldigt uppsving.

– Jag är helt tagen på sängen! Antalet förfrågningar har dubblerats jämfört med förra året, säger Helena Strand som driver resebyrå i Alingsås, ett av få ställen där det går att boka internationella tågresor.

Telefonen ringer oavbrutet

För några år sedan förde resebyrån en mer slumrande tillvaro. Ägaren Helena Strand bestämde sig för att säga upp kontoret och flytta hem verksamheten till sin lägenhet. Efter detta tog klimatdebatten ett fast grepp om svenska resenärer. Nu svämmar mejlkorgen över och telefonen ringer oavbrutet.

– Det är absolut det främsta skälet bland de som hör av sig. Man vill försöka undvika flyget, provar att boka tåg men går bet och hör då av sig, säger hon och loggar in för att försöka hitta en resa från Göteborg till Paris som inte var bokningsbar på Centralen.

17 timmar och tre byten

För ungefär 3 000 kronor och på 36 timmar kan du ta dig från Göteborg och kliva av och njuta av en baguette i Frankrikes huvudstad. Då krävs minst tre tågbyten.

– Väldigt många är intresserade av nattågen söderut. Då kan du resa härifrån på eftermiddagen och sedan ta nattåget i Hamburg, och vara framme i Paris till lunch. Nattåg går inte direkt från Sverige ut i Europa, säger Helena Strand.

SVT rapporterade · Tar du hänsyn till klimatet när du planerar din semester?

07.16
Semestrar endast inom Sverige, skulle dock semestra inom Europa om tåg fungerade bättre. På slutet av 80-talet kunde man ta tåget direkt från Stockholm till Berlin, varför inte nu?
07.16
Nej. Miljönissarna ska inte bestämma hur och var jag ska resa.
07.16
Enligt Greta går ju jorden under , så vad är vitsen?
07.16
Nej, men jag bidrar mer än de flesta till skatten, så riksdagens föräldralediga ledamöter kan gå in och "jobba" under sommaruppehållet. Eller få ersättningar för resor eller boenden som de inte gör eller har. Det kommer köras både bil, mc och båt under semestern och det ska bli jättehärligt! Och sen blir det flygresa till utomeuropeiskt land, med hyrbil för rundresa, till hösten. Helt utan det nya ordet flygskam. Ska bli fantastiskt trevligt! Lilla Sverige påverkar inte ens på marginalen, så länge inte Kina, Afrika, Indien, m.fl, ändrar sina beteenden/utsläpp. Tänk om, tänk realistiskt. Var transparent och visa vad som finns forskat på området. Både för och emot påståenden. Driv inte agendor som baseras på känslor eller rädslor.
07.41
Absolut! Slutat flyga!
07.41
Härlig attityd bland er 50+ män. Jag gissar att ni är det... ”Jag gör som jag vill och ingen ska komma och säga till mig något annat...”
@Lars: Forskningen är entydig, du har uppenbarligen valt att inte ta till dig detta.

Självklart gör vi i vår familj vad vi kan för att semestra på ett mer klimatsmart sätt, men ändå ha en fantastisk upplevelse!
07.42
Ja, vi semestrar i Sverige och i Europa och tar tåg och bil i stället för flyget. Jag har också halverat mina tjänsteresor med flyget.
07.42
Svårt ta tåget om man ska till Kanarieöarna. Gran Canaria är bättre grönare alternativ än Thailand; kortare flygning. Hoppas det blir direkt tågförbindelse till spanska solkusten. Kanarieöarna är bättre semester ställe. Man borde på allvar utveckla miljövänliga flygplan utan att skippa flyget.
07.47
@The JT tyvärr så är det i princip omöjligt att bygga miljövänliga flygplan. Det går att tanka med biobränsle men det finns inte tillräckligt med plats på jordens yta för att odla tillräckligt med biobränsle för att ge bränsle till så mycket flygande som sker idag.

Jag har slutat flyga, har ingen bil och planerar en tågsemester till nästa sommar.
Hej @Lina! Spännande - vart ska du åka? Här kan du kolla in en film som visar hur man kan åka från Goteborg till Paris.
07.47
Ja, jag tycker att det är mycket positivt att man nu börjar ordna bättre och bättre tågresor, även internationellt. Jag tänker om och undviker flyg för miljöns skull. Det är också praktiskt att slippa ta sig till och från flygplatser. Med tåg hamnar man ju mitt i centrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer