Familjen tog tåget till Spanien. Foto: TT / Privat

Valde tåget framför flyget – fick betala dubbelt upp

Uppdaterad
Publicerad

När familjen Dahlberg skulle resa till Spanien bestämde de sig för att testa tåget i stället för flyget, som de vanligtvis gör. Själva resan gick överraskande bra, menar familjen. Men tyvärr blev det mer än dubbelt så dyrt.

Tove Dahlberg från Klädesholmen funderade länge på hur det skulle vara att ta tåget ner till Spanien. Familjen flyger ner i alla fall en gång om året, och Tove kände att flyget var helt fel i dagens klimatmedvetna samhälle.

Frågan var bara: Skulle det ens vara möjligt att åka tåg så långt med den tvåårige sonen Gunnar? Svaret blev ja!

– Jag är överraskad över att det gick så bra! Vi hade med oss böcker och kakor och både vi och Gunnar vande oss snabbt. Det var härligt, vi satt och tittade på våren i Europa genom tågfönstren, säger Tove.

Svårt att planera

Tågresan tog sammanlagt fem dagar och gick från Klädesholmen via Göteborg, Kiel, Köln, Lyon, Barcelona med slutdestination La Palma del Condado.

– Det var inte alls jobbigt, och nästan alla tåg var i tid, berättar Tove.

Men om än resan gick smidigt, så var själva bokningen desto besvärligare. Informationen på de olika hemsidorna var alldeles för krånglig att förstå och det sammanlagda priset för allt gick inte att få fram.

– Jag satt i flera timmar och försökte planera rutten. Till slut gick det inte längre, så jag fick kontakta en resebyrå.

Dubbelt så dyrt som flyget

Resebyrån bokade slutligen resan åt familjen, som för sonens skull valde att låta familjen övernatta i de olika europeiska städerna. Allt som allt gick resan på 18 000 kronor. Flygbiljetten hem från Spanien kostade 6 000 kronor.

– Det är jättedåligt. Det måste bli billigare ifall folk ska välja att ta tåg, att flyget blir det dyra alternativet och tåget det billiga, säger Tove.

Familjen har trots det lyckade äventyret inte bestämt sig för ett helt flygfritt liv, men rekommenderar andra att testa att ta tåget ut i Europa eller Skandinavien.

– Våga testa, våga göra någonting annorlunda! Man måste inte flyga till Thailand eller Kambodja. Men planera resan noga så att det fungerar för hela familjen, tipsar Tove.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.