Telefonen går varm. Helena Strand driver en av få resebyråer som bokar internationella tågresor. Foto: SVT

Fler vill skippa flyget och ta tåget på semestern

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för internationellt tågresande ökar stort bland oss svenskar. Mycket av ökningen kan förklaras av en större medvetenhet om klimatpåverkan. Men vill man resa miljövänligt på räls ut i Europa kan det vara både bökigt och tidskrävande.

Att kliva in hos SJ på Centralen i Göteborg och boka en tågresa från Göteborg till Paris går inte. SJ säljer inte längre några biljetter utanför Skandinavien.

Att försöka boka själv, likt en flygresa, är krångligt eftersom det inte finns något enhetligt bokningssystem för hela Europa. Därför upplever nu några aktörer ett väldigt uppsving.

– Jag är helt tagen på sängen! Antalet förfrågningar har dubblerats jämfört med förra året, säger Helena Strand som driver resebyrå i Alingsås, ett av få ställen där det går att boka internationella tågresor.

Telefonen ringer oavbrutet

För några år sedan förde resebyrån en mer slumrande tillvaro. Ägaren Helena Strand bestämde sig för att säga upp kontoret och flytta hem verksamheten till sin lägenhet. Efter detta tog klimatdebatten ett fast grepp om svenska resenärer. Nu svämmar mejlkorgen över och telefonen ringer oavbrutet.

– Det är absolut det främsta skälet bland de som hör av sig. Man vill försöka undvika flyget, provar att boka tåg men går bet och hör då av sig, säger hon och loggar in för att försöka hitta en resa från Göteborg till Paris som inte var bokningsbar på Centralen.

17 timmar och tre byten

För ungefär 3 000 kronor och på 36 timmar kan du ta dig från Göteborg och kliva av och njuta av en baguette i Frankrikes huvudstad. Då krävs minst tre tågbyten.

– Väldigt många är intresserade av nattågen söderut. Då kan du resa härifrån på eftermiddagen och sedan ta nattåget i Hamburg, och vara framme i Paris till lunch. Nattåg går inte direkt från Sverige ut i Europa, säger Helena Strand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.