Foto: SVT

Flera anställda på äldreboenden har vårdats i respirator

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 har drabbat landets äldreboende och lett till att äldre har avlidit. Men personalen på äldreboendena har ju också blivit svårt sjuka i flera fall. Anna Skarsjö är Kommunals ordförande i Väst och berättar att tre nära bekanta blivit så sjuka att de fått respiratorvård.
– Det är väldigt många som begränsat sig. De är på sin arbetsplats och så går de hem. Och ändå blir de sjuka, säger hon.

Vi har under tisdagen rapporterat om bristen på skyddsutrustning på Geråshus. DN har tidigare berättat om personalsituationen på äldreboendet: att 69 procent av personalen var sjukskrivna i månadsskiftet april-maj. Dessutom var chefer och planerare sjuka samtidigt under sju dagar, berättar kommunen. Hur många av dem som var hemma med covid-19 är inte klarlagt.

Enligt områdeschefen Ulrika Reibring kommer de undersöka detta närmare, men hon menar att det inte är säkert att personalen blivit smittade på arbetet.

Det finns ju flera exempel på anställda som smittats på de drabbade boendena, bland annat Kviberg och Geråshus, vet du hur många som smittats?

– Nej, vi vet inte det ännu. Framtiden får visa var man fått det. Det är ju en samhällssmitta också. Många av våra medarbetare bor ju i den här stadsdelen och där har vi haft många ute i befolkningen som varit smittade. Det ena ger det andra, säger hon.

Enligt facket är många bara hemma och på jobbet, de har alltså sannolikt smittats på arbetet?

– Vi får se det i framtiden när vi gått igenom anmälningarna som kan komma, säger hon.

Anställda jobbat på flera boenden

Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst, berättar att tre nära bekanta som jobbat på äldreboenden i Göteborg smittats av covid-19 och fått respiratorvård. De jobbade dock inte på Geråshus.

Att så många varit borta har också gjort att det fattats medarbetare och trycket blivit hårdare på de kvarvarande. Personal har också, enligt Kommunal, gått mellan olika enheter på boenden och mellan olika boenden. Det här kan ha ökat smittspridningen.

– Personal har gått mellan friska och sjuka patienter. Det är ett annat av de stora problem som jag tror är orsaken till att det smittat, säger hon.

– Då kan jag säga att det har vi begränsat väldigt bra. Det kan ha förekommit, men inte på ett pass. Vi har haft ett jättebra samarbete med bemanningsenheten. Och de har riktat personalen, så det har varit väldigt begränsat, svarar Ulrika Reibring.

Men borde man inte förbjuda att personer jobbar på olika avdelningar och olika boenden?

– Ja, men vi måste ju också ha personal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet