Foto: SVT

Svårt drabbade äldreboendet – ”Personalen tillverkade egna munskydd”

Uppdaterad
Publicerad

På äldreboendet Geråshus i Göteborg har betydligt fler än vanligt dött under april och maj i år, de allra flesta av covid-19. Facket pekar ut bristen på handlingsplaner och skyddsutrustning som viktiga anledningar till att smittan har kunnat spridas inne på boendet.

– Personalen har varit så desperat så att de tillverkat munskydd hemma själva för att skydda sig, säger Anna Skarsjö, ordförande Kommunal Väst.

I klippet ovan berättar Anna Skarsjö om bristen på munskydd och situationen på Geråshus.

Under våren har 28 personer dött på Geråshus i Bergsjön, 21 av dem i konstaterad covid-19 och ytterligare 7 i misstänkt smitta. Det är ovanligt många – och läget är detsamma på flera äldreboenden runt om i länet.

Coronaviruset i Västsverige

Mellan den 2 april och 10 maj dog 30 procent fler på länets boenden, jämfört med de tre föregående åren. För hela landet finns liknande siffror, vilket SVT kan avslöja idag. Det handlar då om personer som varit folkbokförda på äldreboendet, och det handlar om dödsfall totalt, inte bara på grund av covid-19.

Foto: SVT

Skyddsutrustning har saknats

Skyddsutrustning har saknats på många äldreboenden i Göteborg, enligt Anna Skarsjö, ordförande för fackförbundet Kommunal i regionen.

– Våra skyddsombud har fått strida på många håll, särskilt i Göteborg för att få rätt skyddsutrustning, säger hon.

Ulrica Reibring, områdeschef för äldreboenden i Östra Göteborg och bland annat för Geråshus, menar att de följt riktlinjerna.

– Vi har hela tiden följt Folkhälsomyndighetens och smittskyddets rutiner, säger hon.

Foto: SVT

”Saknats lokala handlingsplaner”

Anna Skarsjö är också kritisk mot bristen på krisberedskap för äldreboenden i Göteborg.

– Det fanns inga lokala handlingsplaner. Väldigt få av de lokala enhetscheferna har pratat med sina lokala skyddsombud om hur de ska hantera smittan om den kommer in. Vilket gjorde att det blev akut läge när den väl kom, säger hon.

På andra håll i länet finns mer positiva exempel, berättar hon.

– Vi har kommuner utanför Göteborg där man lyckats otroligt bra, där man inte har en enda smittad på äldreboendena. Där drog man igång krisplanerna direkt när man fick signalerna, säger Anna Skarsjö.

”Finns hela tiden”

Enligt facket hade ni inte krisberedskapsplaner igång i mars, april och maj?

– Krisberedningsplan finns ju i förvaltningen hela tiden. Den 11 mars tittade vi på hur vi skulle göra om vi tappade mycket i bemanning, säger Ulrica Reibring, områdeschef för äldreboenden i Östra Göteborg.

Vid vinterkräksjukan har man extra personal och man har munskydd. Men vid covid-19 hade personalen inte det?

– Vi följde riktlinjerna. Men vi jobbar alltid efter basala hygienrutiner och 95 procent av medarbetarna på Geråshus har tagit hygienkörkort, ett nytt webbaserat system, säger Ulrica Reibring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet