Foto: TT

Flera av männen i drogkretsar

Uppdaterad
Publicerad

Både de misstänkta och de mördade var straffade sedan tidigare. En del av dem har ingått i drogkretsar i Uddevalla, där det även ska ha förekommit vapen.

De anhållna bröderna är 21 och 22 år gamla och ska bo i samma lägenhet i Uddevalla. De är väl kända sedan tidigare av polis, bland annat dömdes de tillsammans med de nu döda männen för en brutal misshandel sommaren 2012.

Tillsammans ska de ha misshandlat och rånat tre killar i en bil i centrala Uddevalla, utanför ett uteställe en sommarnatt 2012.

Trippelmordet i Uddevalla

De nu anhållna bröderna var båda alkoholpåverkade när det skedde, den ene påstår i domen att han sparkat mot offret men missat, något som tingsrätten inte valde att tro på. Enligt domen ska broderna ha delat ut slag, hoppsparkar och stampat på offren. Den yngre brodern dömdes även för narkotikabrott, för att ha cannabis i kroppen.

Drogkretsar

Fram till 2012 hade den äldre av bröderna regelbunden kontakt med psykiatrin, med bland annat stödsamtal och drogtester. Även hans yngre bror påstås ha ett pågående missbruk. Så sent som hösten 2013 dömdes 22-åringen till två års fängelse för att ha haft 80 000 kronor i kontanter och en stor mängd subutex, amfetamin och hasch i sitt hem. Enligt tingsrätten är det sannolikt att 22-åringen sysslade affärsmässigt med droger snarare än ett eget missbruk.

Ägde tårgaspistol

De två mördade männen är båda dömda för brott sedan tidigare, och en av dem har haft problem med narkotika. Han har genom åren dömts till flera fängelsestraff för bland annat narkotikabrott och vapenbrott. För ett år sedan jagades han av polis i centrala Uddevalla, och de tog honom då med en tårgaspistol som han köpt på nätet och som han enligt egen uppgift trodde var ofarlig. Polisen uppgav då att det förekommer vapen i offrets kompiskretsar. Offret fick då fem månaders fängelse, och i domen står det att det finns en stor risk att han återfaller i sin brottsliga verksamhet.

Den andre ska ha levt under mer ordnade förhållanden, sist han dömdes var just misshandelsmålet 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet