IVO hittade brister hos ett företag som tillhandahöll personliga assistenter. Foto: TT

Flera brister när assistansbolag blir av med tillstånd

Publicerad

Ägaren hade koppling till en man som lurat till sig 34 miljoner och någon i ansvarsställning har uppgett falsk identitet. Inspektionen för vård och omsorg såg flera anledningar att dra in tillståndet för ett Göteborgsbaserat assistansbolag.

Assistansbolaget med närmare 200 anställda och kunder över hela landet har sedan en tid tillbaka granskats av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. I samband med det uppdagades flera brister inom ledningsstrukturen.

Dels handlar det om att företagets ägare och vd ska haft en nära relation till en man som för 10 år sedan dömdes till fyra års fängelse för att ha lurat till sig 34 miljoner från sin dåvarande arbetsgivare och fortfarande betalar skadestånd till dem. Mannen ska ha haft ett ”bestämmande inflytande” i bolaget genom sin relation till ägaren. Det gör att ägaren inte uppfyller de lämplighetskrav som ställs i lagen, enligt IVO.

Falsk identitet

Dessutom menar IVO att företaget under utredningen försvårat deras arbete. Vid flera tillfällen har de varit i kontakt med en företrädare som uppgett falskt namn. Vid närmare granskning av personnumret på den uppgivna identiteten visade det sig att den personen hade lämnat landet på 80-talet. I ett mejl kommenterade han sin relation till företaget.

”Jag har aldrig hört talas om dem, det här är definitivt bedrägeri.” 

”Förväntar oss ärliga svar”

– Det framgår av beslutet att vi anser att det här inte är lämpligt, säger Yvonne Swerkersson, inspektör på IVO.

Enligt IVO drar man in en handfull tillstånd per år i region sydväst, men det är vanligare att man friar än fäller. Orsakerna till ett indraget tillstånd är i regel att vården är av undermålig kvalité eller, som man anser i det här fallet, att företrädarna är ohederliga.

– Vi förväntar oss att få ärliga svar när vi pratar med någon. Man förväntar sig att den man talar med ska vara en person som finns, säger Yvonne Swerkersson.

Bolaget håller inte med

Assistansbolagets juridiska företrädare skriver i ett mejl att de tillbakavisar allt som IVO har framfört och att de har överklagat beslutet till domstol. Dessutom är de kritiska till att IVO ville se att verksamheten var avvecklad tre veckor efter att beslutet var fattat.

”Det är julledigheter och både personal och brukare är till viss del bortresta. IVO:s beslut äventyrar brukarnas säkerhet.”

I samband med överklagan har bolaget också begärt inhibition, det vill säga att deras verksamhet får fortsätta fram tills det att en domstol beslutat i fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer