Polisen misstänker nu att falsklarmen rör sig om ”swatting”. Ett fenomen som har sitt ursprung i tidig trollkultur på amerikanska internetforum, som går ut på att ”bussa” polisens insatsstyrka på en datorspelare. Foto: Johan Nilsson/TT

Flera fall av falsklarm om gisslansituationer – polisen misstänker ”swatting”

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal falsklarm om gisslansituationer har nått polisen på olika orter i Sverige under den senaste tiden, vilket SVT Nyheter Väst tidigare berättat. Nu misstänker polisen att det rör sig om en farlig internet-trend som kallas för ”swatting”, och som nu har flyttat in på svenskt territorium.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Johan Thalberg vid polisen.

Det var i förra veckan som polisen fick in två larm om falska gisslansituationer, på två vitt skilda orter i Sverige. De båda händelserna hade udda detaljer gemensamt och polisen fattade snart misstanke om att de båda händelserna på något sätt hängde ihop.

SVT Nyheter Väst berättade om två kvinnor i 20-årsåldern som påstods vara instängda i sina lägenheter och vara under hot – i Falköping respektive Arvika. Kvinnorna har en sak gemensamt – de är båda hängivna datorspelsentusiaster. De båda är dessutom aktiva på den amerikanska streamingsajten Twitch – en webbaserad plattform där gamers live-streamar medan de spelar datorspel, samtidigt som andra tittar på. Det är heller inte ovanligt att Twitchprofilerna har en kamera som filmar spelarnas ansikte medan de spelar. Både kvinnan i Falköping och kvinnan i Arvika satt och livestreamade via Twitch när polisen fick falsklarm och sedermera knackade på – något som också syntes i streamen.

Swatting

Ännu ett fall

När SVT Nyheter Väst pratar med polisen i Västerås under tisdagen bekräftar de att ett fall inträffat även där, så tidigt som den 29 januari i år. Också här är det en ung kvinna som fått besök av polis efter att grannar fått falska sms om att hon var i allvarlig knipa. Även här ska föräldrarna en stund innan fått falska besked om dotterns död. Också här satt den unga kvinnan och livestreamade när polisen knackade på.

– De här poliserna är i färd med att bryta upp dörren precis innan hon öppnar, och i det läget är det skarpt läge. Situationen är väldigt allvarlig på plats tills polisen kan konstatera att det handlar om ett falsklarm, säger Johan Thalberg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Amerikansk trollkultur

Polisen misstänker nu att det hela rör sig om något som i USA kallas för ”swatting”. Ett fenomen som har sitt ursprung i tidig trollkultur på amerikanska internetforum, som går ut på att ”bussa” polisens insatsstyrka på en datorspelare.

Detta gör man genom att falskeligen larma polis om att det pågår ett allvarlig brott på datorspelarens adress. Inte sällan sker det medan datorspelaren livestreamar, och polisens ingripande blir synligt för alla som tittar.

Vid ett fall i USA slutade det med att polis som ryckte ut på ett larm sköt ihjäl en oskyldig tvåbarnspappa. Där dömdes senare falsklarmaren till 20 års fängelse.

SVT Nyheter Väst har i sin kartläggning pratat med flera profiler inom gaming-communityt i Västra Götaland. Det framkommer då att det kan vara ännu fler som blivit utsatta för swatting i Sverige än vad som hittills bekräftats av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swatting

Mer i ämnet