Flygbussarnas affärschef Zakaria Abna-Aissa är orolig för hur deras resenärer kommer att påverkas i samband med EU-toppmötet i Göteborg. Foto: SVT / Flygbussarna

Flygbussarnas oro inför trafikkaoset: ”Bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

Nya uppgifter gör gällande att trafiken i Göteborg kommer att påverkas redan den 15 november, två dagar före EU-toppmötet. Flygbussarna tvingas nu planera om sin linje under tre dagar.
– Tyvärr kommer vi inte att kunna upprätthålla en regelbunden tidtabell.

På tisdagsförmiddagen träffades representanter från flera bussbolag och Göteborgs spårvägar för att diskutera de kommande trafikproblemen i samband med EU-toppmötet.

LÄS MER: Trafikkaos väntar under EU-toppmötet

Under mötet framkom nya uppgifter som ställer till det ytterligare för kollektivtrafiken, något som bland annat kan innebära stora problem för de flygresenärer som inte är ute i god tid. Detta då Örgrytevägen mellan Korsvägen och E6 kommer att stängas av redan onsdagen den 15 november klockan sju på morgonen.

– Det är jättesvårt att planera och det är mycket bekymmersamt för oss. Vi är så klart måna om våra resenärer men tyvärr innebär det här att vi inte kan upprätthålla en regelbunden tidtabell. Vi kommer inte att kunna avgå var tolfte minut under den här perioden, säger Zakaria Abna-Aissa, affärschef på Flygbussarna till SVT Nyheter Väst.

LÄS MER: Flyghotellen vid Landvetter fullbokade vid EU-toppmötet

När det gäller vägen mellan Göteborg och Landvetters flygplats kommer det vara värst från lunchtid på torsdagen då de första stats- och regeringscheferna som ska delta på toppmötet väntas anlända, för att sedan transporteras till hotellet Gothia Towers.

Då kommer både riksväg 40 till och från flygplatsen samt E6 genom Göteborg att stängas av.

– Vi vet ju inte exakt när de landar. Jag tror inte alla kommer samtidigt utan vägen kommer att stängas av med jämna mellanrum, säger Zakaria Abna-Aissa.

”Snabba justeringar”

Samma sak gäller när EU-toppmötets deltagare ska vända hemåt på fredagseftermiddagen den 17 november. Flygbussarna hänvisar nu oroliga flygresenärer som ska ta sig till och från Landvetter de aktuella datumen till företagets hemsida.

– Vi kommer att behöva kommunicera ut förändringar med kort varsel och vi kommer följa utvecklingen under de här dagarna för att kunna göra snabba justeringar.

Informationen knapphändig

Zakaria Abna-Aissa har förståelse för att den information man hittills fått är knapphändig. Men han hoppas att de får mer information närmare mötet.

– Jag förstår att det här är ett bra tillfälle för Sverige att visa att man klarar av att anordna ett sådant här möte, men jag ser gärna att man tänker mer på hur kollektivtrafiken berörs, säger han och avslutar:

– Jag hoppas slutresultatet blir att kollektivtrafiken påverkas så lite som möjligt.

För att undvika de mest kritiska tiderna fredagen den 17 november rekommenderas trafikanter till och från Göteborgsområdet samt inom Göteborg att om möjligt resa innan klockan 07.00, mellan 10.00 och 12.00 samt efter 18.00.

Trafiken mellan Landvetter flygplats och centrala Göteborg påverkas periodvis från torsdag 16/11 12.00 till och med fredag 17/11 18.00.

Trafiken mellan centrala Göteborg och Hisingen påverkas periodvis fredagen den 17/11 mellan klockan 07.00 och 18.00.

Bil- och kollektivtrafik kommer att påverkas.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-toppmötet

Mer i ämnet