Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som Jan Linde på Hyresgästföreningen inte begriper? Starta klippet för att se hur han reagerar på situationen med Förbos krav om hyreshöjning. Foto: SVT

Förbo kräver 11 procents hyreshöjning – trots rekordvinst på 115 miljoner

Publicerad

Den senaste vinsten var rekordhög. Nu vill det kommunala bostadsbolaget Förbo höja hyrorna med nära 11 procent – en rekordhög höjning.

– Vi tycker att det är förfärligt. Vi möter många som är väldigt oroliga, säger Jan Linde, ordförande för Hyresgästföreningen i Härryda.

Hög inflation. Höjda räntor. Det ekonomiska läget är tufft. Kostnaderna har ökat med 23 procent under 2023, enligt Förbo.

– Hyrorna behöver följa den allmänna kostnadsutvecklingen, säger Peter Granstedt, vd för Förbo.

Förbo ägs gemensamt av Härryda, Kungälv, Mölndal och Lerum. Redan när årets hyra skulle förhandlas var tonläget högt. Förbo krävde då en hyreshöjning på 7,1 procent. Skälet var, enligt bolaget, kostnadsökningar på 15 procent.

Då kom parterna inte överens lokalt. Förbo avbröt de lokala förhandlingarna och tog tvisten till Hyresmarknadskommittén. Till slut landade det i en hyreshöjning på i snitt 4,8 procent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyresgästen Dan Eive Karlsson tycker att mer pengar borde läggas på underhåll. Foto: SVT

Kravet på nära 11 procents hyreshöjning kommer efter år av mångmiljonvinster. De fyra senaste åren har totalt 75 miljoner kronor förts ut från Förbo genom utdelningar till ägarkommunerna.

– Vi ser det som en extra skatt riktade mot de som bor i hyresrätt. Vi tycker att det är fullständigt orimligt, säger Jan Linde på Hyresgästföreningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lerums kommun ville använda vinst till hundrastgårdar – i klippet förklarar bostadsstrategen vid Länsstyrelsen hur kommuner kan utnyttja undantaget i lagen. Foto: SVT

Lagen begränsar hur mycket pengar som får föras ut från ett kommunalt bostadsbolag. Men den ger också möjlighet för undantag – om pengarna används inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar, till exempel åtgärder för att främja integration eller social sammanhållning. Då kan hela årsvinsten plockas ut.

Den paragrafen har kommunerna som äger Förbo utnyttjat. Totalt har kommunerna de senaste fyra åren plockat ut 75 miljoner kronor. Pengar som i Lerum gått till bland annat badplatser och konstgräs.

– Gör man så stora vinster så har man tagit ut en för hög hyra, säger Anette Holgersson (V), oppositionsråd i Lerum.

”Gör bra satsningar”

Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerum, tycker inte att uttagen från Förbo innebär en extra beskattning av hyresgäster. 

–  Det möjliggör för positiv samhällsutveckling. Vi gör bra satsningar som kommer unga, vuxna och äldre och deras fritidsmöjligheter till gagn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna är oense om det är rätt att lägga vinsten från Förbo på konstgräsplaner. Foto: SVT

Förbos vinster

Bostadsbolaget Förbo ägs gemensamt av fyra kommuner: Härryda, Mölndal, Kungälv och Lerum. Så här har bolagets vinster sett ut de senaste fem åren:

2018: 84,1 miljoner kronor

2019: 63,1 miljoner kronor

2020: 66,4 miljoner kronor

2021: 61,8 miljoner kronor

2022: 115,1 miljoner kronor*

*Vinsten för 2022 påverkades enligt Förbo av en brand i Lindome 2021 då bolaget 2022 fick ut en utbetald försäkringsersättning på 43,7 miljoner kronor. Kostnaderna för rivning och sanering belastade resultatet 2021.

Totalt bor nära 6 000 hushåll i Förbos fastigheter.

Enligt lagen ska allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer.

Källa: Förbos årsredovisningar och riksdagen.se

SÅ FÖRHANDLAS HYRORNA

I Sverige förhandlas årligen hyror för 118 miljarder, vilket berör 1,6 miljoner lägenheter och över 3 miljoner hyresgäster. De flesta hyror förhandlas lokalt av Hyresgästföreningen med en fastighetsägare.

Våren 2022 slöts trepartsöverenskommelsen mellan Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna. Parterna enades om vilka fem faktorer som ska ligga till grund för de årliga förhandlingarna.

Två faktorer reflekterar lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, vatten och avlopp och avfall samt värdarnas förvaltnings- och underhållskostnader.

Tre faktorer är nationella – räntor, BNP och BNP per capita samt inflation exklusive hyror.

Källa: Hyresgästföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.