Efter att 80-talet bilar sattes i brand på olika ställen i Västsverige har diskussionen blossat upp om att porta områdets värstingar för att öka tryggheten. – Spontant känner jag att man skjuter problemet framför sig, säger polisen Henrik Jagerstål till SVT Nyheter. Foto: SVT/Adam Ihse/TT

Förslag om att porta bilbrännare sågas av polis

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att bilbrännare och kriminella ska kunna portas från sina bostadsområden sågas. Polisen Henrik Jagerstål jobbar i Västra Frölunda:
– Man flyttar bara problemet någon annanstans, säger han till SVT Nyheter.

Efter att 80-talet bilar sattes i brand och ytterligare hälften så många förstördes på olika ställen i Västsverige har diskussionen blossat upp om att porta områdets värstingar för att öka tryggheten.

Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i Väst, vill porta kriminella från sina egna bostadsområden. Han har liknat förslaget med ett besöksförbud, som redan finns i lagstiftningen.

Flera partier har varit positiva till förslaget

Moderaterna kom redan i januari i år med förslaget om ett så kallat vistelseförbud för att bryta de kriminella nätverken.

Men personer som jobbar i de utsatta områdena sågar förslaget.

Henrik Jagerstål, områdespolis i Göteborg Syd menar att det kan finnas goda tankar, men han ser inte hur det skulle vara möjligt i dag:

– Spontant känner jag att man skjuter problemet framför sig eller flyttar problemet någon annanstans.

”Kommer inte ändra sitt beteende”

Christian Melo som jobbar med ungdomar på Ungdomens hus i Västra Frölunda säger att förslaget skulle vara omöjligt att genomföra. Det är att lägga resurserna fel, anser han.

– De här människorna kommer inte att ändra sitt beteende för att de inte får vara där. De kommer ta med sitt beteende någon annanstans och det kommer inte att hjälpa samhället framåt för fem öre, säger han.

Det bästa, anser Christian Melo, vore att låta de som är specialiserade att jobba med frågorna arbeta förebyggande för att bryta destruktiva beteendemönster.

Han berömmer polisens insatser de senaste åren.

– De är mer synliga i stadsdelen. De pratar mer med ungdomarna och medborgarna.

Förslaget håller helt enkelt inte, anser Christian Melo och skakar på huvudet: 

– Det är ett spel för gallerierna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilbränder i Västsverige

Mer i ämnet