Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka två viktiga frågor som forskaren menar påverkat göteborgarnas förtroende för de lokala politikerna. Foto: TT/SVT

Fortfarande lågt förtroende för lokalpolitiker bland göteborgarna

Uppdaterad
Publicerad

Med ett annalkande val i sikte kommer politikerna få jobba hårt. I Göteborg är förtroendet för den lokala demokratin lägre än i andra västsvenska kommuner, det visar SOM-institutet.

Sedan ungefär ett decennium tillbaka är göteborgarnas förtroende för sina lokala politiker lägre än hos andra västsvenskar. Förra året låg skillnaden på 6 procentenheter. Detta syns i den årliga undersökning som SOM-institutet gör varje höst. Forskarna tror att det hänger ihop med bristande förankring när det gäller stora satsningar, i infrastruktur, som trängelskatt och västlänken. 

Ifjol var det exempelvis 47 procent av göteborgarna som svarade att de har ganska litet förtroende för kommunens politiker och 27 procent som tyckte att kommunstyrelsen i Göteborg sköter sin uppgift dåligt.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Ingen ”valårseffekt”

I andra kommuner har man kunnat urskilja en valårseffekt. Att förtroendet för politiker ökar tillfälligt under val. Men så har inte varit fallet i Göteborg de senaste två valen.

Ökad väljarkontakt under val

– Valårseffekten tror vi beror på att det finns en ökad kontaktyta och ökad uppmärksamhet på politiken och en förhoppning från medborgarna att saker hända och bli bättre, säger Björn Rönnerstrand, forskare på SOM institutet, och fortsätter.

– Arrangemang som Frihamnsdagarna möjliggör i alla fall kontakten mellan politikern och medborgare på ett sätt, även om det är svårt att säga vad ett enskilt arrangemang har för effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet