• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Förvaltningsrätten upphäver beslut om högstadieflytt i Partille

Publicerad

Förvaltningsrätten upphäver Partille kommuns beslut att flytta högstadieenheterna vid Björndammens skola och Furulunds skola till centrala Partille. Enligt Förvaltningsrätten har beslutet inte fattats på ett lagligt sätt.

– Jag är euforisk! Tårarna rinner, säger Jessica Börjesson som har barn på skolan och som varit starkt engagerad i motståndet mot skolsflytten.

Det har varit intensiva protester mot beslutet om att flytta högstadieverksamheten vid Furulunds skola och Björndammens skola till Partille centrum.

Beslutet i kommunfullmäktige överklagades till Förvaltningsrätten av 161 partillebor. Förvaltningsrätten anser att tillkännagivandet inför kommunfullmäktiges ärende inte varit tydligt nog. De ärenden som ska behandlas vid kommunfullmäktiges sammanträden ska tillkännages tydligt och fullständigt på kommunens anslagstavla minst en vecka innan sammanträdesdagen. På så vis ska både fullmäktiges ledamöter och medborgare få god information om ärendena.

Då kommunen inte bedöms ha levt upp till kraven anses beslutet inte ha fattats på ett lagligt sätt och ska därför upphävas.

”Får inte lägga ner skolor i smyg”

Robert Moldén har tre barn på skolan och arbetar som jurist. Han ser Förvaltningsrättens dom som en seger för den kommunala demokratin.

– Domen säger att politiker får lägga ner skolor men man får inte göra det i smyg.

Men finns det inte en risk att kommunfullmäktige lyfter frågan igen och fattar samma beslut på nytt?

– Det skulle de kunna göra men i så fall är det 12 juni, samma dag som vårterminen tar slut. Det skulle strida mot mot kravet om barnens bästa i skollagen. Om de skulle fatta ett nytt beslut överklagar vi det också. Vi har redan sökt tillstånd om en demonstration 12 juni om det skulle bli så.

Många turer i långdragen process

Beslutet om flytten av högstadieenheterna fattades i oktober förra året av tjänstemän och inte av Partilles politiker. Förvaltningsrätten ansåg i mars att tjänstemännen inte hade beslutanderätt i frågan och ogiltigförklarade beslutet.

Ärendet togs då upp av kommunfullmäktige en vecka senare men enligt dagens besked från Förvaltningsrätten upphävs alltså beslutet än en gång.

– Om kommunen väljer att driva detta vidare så finner jag inga ord. Nu har man ett gyllene läge att inse att slaget är över, säger Jessica Börjesson.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Demonstrerar igen för att rädda sina skolor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer